Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλη στην ολομέλεια της Βουλής για τη γενικευμένη χρήση καμερών σε δημόσιους χώρους και τη συλλογή και ανάλυση DNA.

Η κυβέρνηση νομοθετεί κάτω από την πίεση της ακροδεξιάς χωρίς την συνταγματικά επιβαλλόμενη γνωμοδότηση Ανεξάρτητης Αρχής.


Αποκρύπτει η κυβέρνηση γνωμοδότηση καταπέλτη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την ανάλυση του DNA

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής Αχαΐας ανέφερε μεταξύ άλλων:


Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων έχει χαρακτήρα συνταγματικής περιωπής, γεγονός που απαιτεί από οποιαδήποτε αναθεώρηση ή τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου τη διατήρηση των ίδιων θεσμικών και δικονομικών εγγυήσεων με την πρότερη κατάσταση. Η χρήση καμερών αφορά των πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων. Πώς είναι δυνατόν να τροποποιηθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με απλή τροπολογία σε θερινό τμήμα; Γιατί δεν το φέρνει σε ολομέλεια τον Οκτώβριο;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση νομοθετεί σε κρίσιμα ζητήματα κάτω από την ασφυκτική πίεση των ακροδεξιών δυνάμεων της χώρας μας. Και μάλιστα προχωρά και στη ρύθμιση χωρίς την αναγκαία και συνταγματικά επιβαλλόμενη τοποθέτηση της Αρμόδιας Αρχής, γεγονός που επιβάλλεται και από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Πρωτοτυπία μοναδική της χώρας μας!

Μια απλή ανάγνωση της τροπολογίας για το DNA δείχνει ότι οι αρχές της αναλογικότητας και αναγκαιότητας έχουν καταρρακωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης. Γιατί αποκρύπτετε από την αιτιολογική έκθεση ότι υπάρχει γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με την ανάλυση του DNA; Δεν χρειάζεται νέα γνωμοδότηση. Είναι καταπέλτης! Απαγορεύει προληπτική συλλογή DNA, ζητά αυστηρό προσδιορισμό των εγκλήματα τα οποία πρέπει να είναι πολύ σοβαρά, ενώ η βάση δεδομένων θα πρέπει να υπόκειται σε επιτήρηση συμβουλίου εφετών! Γιατί λοιπόν αποκρύβεται η συγκεκριμένη γνωμοδότηση;

Είναι προφανές…γιατί εκθέτει την κυβέρνηση!