Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009



Παραβίαση δικαιωμάτων αιτούντων άσυλο στην Πάτρα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το θέμα των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


Τον τελευταίο μήνα, το Σωματείο «Πολίτες εν δράσει» με έδρα την Πάτρα συμμετέχει σε πρόγραμμα -διάρκειας δύο μηνών- χορήγησης νομικής και ιατρικής υποστήριξης σε αιτούντες άσυλο με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Μόνο τον πρώτο δραστηριοποίησής του, περίπου 300 αλλοδαποί ζήτησαν τη συνδρομή του.
Το εν λόγω Σωματείο όμως καταγγέλλει προσκόμματα στη δράση του, τα οποία αντικατοπτρίζουν και τα προβλήματα εφαρμογής της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα του ασύλου. Συγκεκριμένα καταγγέλλει ότι τα αστυνομικά τμήματα τα οποία είναι επιφορτισμένα με την παραλαβή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, έχουν θέσει τον αυθαίρετο περιορισμό παραλαβής δύο αιτήσεων τη μέρα, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα αλλοδαπών χωρίς νομικό καθεστώς. Επιπλέον, παρατηρούνται φαινόμενα ίδιας αντιμετώπισης αλλοδαπών χωρίς χαρτιά με όσους διαθέτουν άδεια παραμονής για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου (ροζ κάρτα), παρόλο που προβλέπονται συγκεκριμένα δικαιώματα για τους αιτούντες άσυλο. Παρόλο δε που προβλέπεται ρητά από το νόμο (ΠΔ. 90/2008 και εγκύκλιος 5401/1-261100 του 2008) μέριμνα για τη διαμονή και διαβίωση των αιτούντων άσυλο, η εφαρμογή των διατάξεων παραμένει λευκό γράμμα. Τέλος σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται στις περιπτώσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο και μη, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία μέριμνα επιτροπείας, ενώ δεν εφαρμόζονται ούτε οι κατευθυντήριες Οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τα παιδιά που ζητούν άσυλο .
Δεδομένων των σοβαρών καταγγελιών καθώς και του ότι οι ελλείψεις πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση συμβάλλουν και στη διαιώνιση των έντονων κοινωνικών προβλημάτων στην Πάτρα,

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:


1) Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να εξασφαλίσει την άμεση και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας;
2) Σκοπεύει να παρατείνει τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος;


Ο ερωτών βουλευτής
Νικόλαος Τσούκαλης