Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009


Συνέχιση λειτουργίας Ιατροκοινωνικών Κέντρων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας των Ιατροκοινωνικών Κέντρων, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


«Στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για την κοινωνική ένταξη των ελλήνων τσιγγάνων, 33 Ιατροκοινωνικά Κέντρα λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα υλοποιώντας στην ουσία το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των πληθυσμιακών ομάδων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.
Η αδιάκοπη και συνεχής απασχόληση των 170 περίπου ειδικών επιστημόνων κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες μέσα στους οικισμούς, κατάφερε να προωθήσει σε σημαντικό βαθμό ενέργειες κοινωνικής ενσωμάτωσης όπως είναι η αγωγή υγείας, η στεγαστική αποκατάσταση, η εκπαίδευση κτλ, με μια σειρά κέντρων μάλιστα να χαρακτηρίζονται ως καλές πρακτικές τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκά επίπεδο.
Συγκεκριμένα στην Αχαΐα λειτουργεί από το 2005 το Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Μόβρης που απασχολεί 8 εργαζόμενους οι οποίοι καθημερινά προσπαθούν να επιλύσουν τα κοινωνικό αιτήματα των περίπου 1000 Ελλήνων Τσιγγάνων. Η περίοδος χρηματοδότησης των Ιατροκοινωνικών Κέντρων λήγει στις 30 Ιουνίου 2009 και ενώ υπάρχουν κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη συνέχιση τους στην επόμενη προγραμματική περίοδο, εντούτοις δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία ρύθμιση που θα επιτρέψει την άμεση συνέχιση των έργων και την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού.
Συγκεκριμένα δεν υπάρχει έγγραφο που να καλύπτει τους φορείς υλοποίησης των έργων για συνέχιση τόσο των δράσεων όσο και των συμβάσεων του προσωπικού, ενώ δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έγκριση πίστωσης για τη συνέχιση των έργων.
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


1) Προτίθεστε, και εντός ποιού χρονικού διαστήματος, να εκδώσετε τις σχετικές αποφάσεις ούτως ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, τα 33 Ιατροκοινωνικά Κέντρα;
2) Πως σκοπεύετε να καλύψετε τους φορείς υλοποίησης δράσεων και των συμβάσεων του υφιστάμενου προσωπικού μετά τις 30.6.2009;»
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης