Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Καύσιμα με «καπέλο» προμηθευόταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Σοβαρότατη καταγγελία για προμήθεια πετρελαίου κίνησης, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα έτη 2008 και 2009, αυξημένο κατά 30-80% !!! κάνει ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε στη βουλή.
Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάζει ο βουλευτής, η Περιφέρεια προμηθευόταν καύσιμα με «καπέλο» κατά παράβαση της υπάρχουσας σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία. Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον Υπουργό εάν προτίθεται να προβεί σε έλεγχο των προμηθειών υγρών καυσίμων των υπηρεσιών του δημοσίου, ούτως ώστε να διασκεδαστούν τα εύλογα ερωτήματα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και ζητά να κατατεθούν οι συμβάσεις και τα τιμολόγια προμήθειας καυσίμων για τα έτη 2007-2009.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Σοβαρές υπερβάσεις (υπερκοστολογήσεις) των υγρών καυσίμων που προμηθεύονται οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, φαίνεται να προκύπτουν από έγγραφα ( παραστατικά κ.λ.π.) που έχουν περιέλθει στη κατοχή μου.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από το υπ’ αριθ. 1301/24-3-2009 τιμολόγιο πώλησης, η συμβεβλημένη με την Περιφέρεια, εταιρεία πετρελαιοειδών, προμήθευσε την ΔΕΣΕ με 2312 λίτρα πετρελαίου κίνησης έναντι 1,156 ευρώ/λίτρο όταν την ίδια ημέρα (24/3/09) πρατήρια της Πάτρας πωλούσαν λιανικά (τιμή αντλίας) έναντι 0,84 ευρώ/λίτρο.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε στις 12-8-2004 μεταξύ του Δημοσίου και της αναδόχου του διαγωνισμού προμηθεύτριας εταιρείας (άρθρο 3) ορίστηκε ως τιμή πώλησης του προϊόντος η εκάστοτε μέση χονδρική ή λιανική τιμή ανά λίτρο ή χιλιόλιτρο την ημέρα χορήγησης αυτού μειούμενη κατά ποσοστό 2%. Στη συγκεκριμένη σύμβαση ίσχυε η μέση χονδρική δεδομένου ότι η προμηθεύτρια εταιρεία δεν διαθέτει πρατήρια πώλησης.
Και ενώ κανονικά θα πρέπει το ίδιο να συμβαίνει και στην σύμβαση του 2008 και 2009 διαπιστώνονται για το Πετρέλαιο DIESEL Κίνησης από τιμολόγια της DIMOIL A.B.E.E.Π προς δημόσια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος τα εξής:

Τιμολόγιο πώλησης.... Τιμή αγοράς προ ΦΠΑ .........Ενδεικτική τιμή Υπουργ. ......% ΑΥΞΗΜΕΝΗ
Ημερομηνία

1301/24-3-09...................... 1,156 .............................0,644609 .......................79,33%

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προμηθεύτηκε το 2008 και 2009 το πετρέλαιο DIESEL κίνησης αυξημένο (με καπέλο) σε ποσοστό που κυμαίνεται από 28,21 έως 79,33 τοις εκατό κατά παράβαση προφανώς της υπάρχουσας σύμβασης.
Σημειωτέον ότι επί του σώματος του πιο πάνω τιμολογίου υπάρχει θεώρηση του τότε διευθυντή για την κανονικότητα της τιμής.

Επειδή η τιμή μονάδας επί του προαναφερόμενου τιμολογίου φαίνεται να αποκλίνει από την μέση χονδρική της ίδιας ημέρας (24/3/09) κατά 0,40 λεπτά περίπου οι δε προϋπολογισθείσες για το 2009 ποσότητες αφορούσαν σε άνω του 1 εκατ. λίτρα πετρελαίου κίνησης, θέρμανσης και βενζίνης προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1. Προτίθεται να προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των προμηθειών υγρών καυσίμων των υπηρεσιών του δημοσίου κατά τα έτη 2005 – 2009, ούτως ώστε να διασκεδαστούν τα εύλογα ερωτήματα για τη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος;
2. Είναι νόμιμη η θεώρηση της κανονικότητας των τιμών επί των τιμολογίων και η παραλαβή των καυσίμων από τον εκάστοτε διευθυντή της υπηρεσίας αντί της αντίστοιχης επιτροπής προμηθειών Είναι νόμιμα τα τιμολόγια σύμφωνα με τους κανόνες του Δημόσιου Λογιστικού και την ισχύουσα σύμβαση ;

Επίσης αιτούμαι την κατάθεση:

Όλων των τιμολόγιων προμήθειας υγρών καυσίμων των ετών 2007 εως και 2009,
Των πρακτικών διαγωνισμού και των αντίστοιχων συμβάσεων για τα έτη από 2004 έως 2009.

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αι γαμησου ρε πουστη βουλευτη του κωλου.δεν πηρες μιζα γι'αυτο τα βγαζεις στην φορα..λες και δεν ξερετε τι γινετε και ποιοι ειναι οι λογοι π υπερτιμολογουνται τα τιμολογια...η μηπως η δημοσια υπηρεσια δεν ξερει τι τις γινετε θα μ πεις...