Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Νέα καθυστέρηση πληρωμών στο ασφαλιστικό ταμείο του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα της νέας καθυστέρησης πληρωμών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς της Αχαΐας φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Σε οικονομικά αδιέξοδα εξωθούνται οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας, εξ αιτίας της νέας εξάμηνης καθυστέρησης πληρωμών στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΠΑΔ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του φαρμακευτικού συλλόγου Αχαΐας, η αναξιόπιστη πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας έχει δημιουργήσει σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα στα φαρμακεία της Αχαΐας.
Το Νοέμβριο του 2008 και μετά τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, η Κυβέρνηση υποσχέθηκε να διευθετήσει το θέμα, αλλά παρέμεινε μόνο στα λόγια, με αποτέλεσμα η νέα εξάμηνη καθυστέρηση πληρωμών να αυξήσει τον όγκο των ανεξόφλητων χρεών από τα ασφαλιστικά ταμεία και δη τον ΟΠΑΔ. Η οικονομική αυτοτέλεια του ΟΠΑΔ παραμένει ζητούμενο, ενώ η χρόνια υποεπιχορήγηση του ταμείου από το 2003 έως σήμερα, έχει φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο.
Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναστείλουν οριστικά πλέον την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ. Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας για όλους και δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Αχαΐας, καθίσταται φανερό ότι δεν είναι δυνατόν να αντέξουν μια ακόμη επιβάρυνση για την αγορά των φαρμάκων που δικαιούνται στα πλαίσια της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Τι προτίθεστε να κάνετε για την επίλυση του προβλήματος καταβολής των οφειλομένων στα φαρμακεία ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία τους και να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες της Αχαΐας;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης