Τρίτη 30 Ιουνίου 2009


Υπογειοποίηση γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ στους οικισμούς Βελβίτσι και Μπάλα του Δήμου Πατρέων


ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το θέμα της υπογειοποίησης γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ στους οικισμούς Βελβίτσι και Μπάλα του Δήμου Πατρέων, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους των οικισμών «Βελβίτσι» και «Μπάλα» του Δήμου Πατρέων, η είδηση ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να περάσει μέσα από τους δύο οικισμούς, τη νέα γραμμή μεταφοράς ενέργειας υψηλής τάσης.
Το συγκεκριμένο έργο γίνεται στα πλαίσια αναβάθμισης και εγκατάστασης νέων πυλώνων και της όδευσης γραμμών υψηλής τάσης στο αρκτικό και ανατολικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων. Πρόκειται για το σχέδιο της επιχείρησης «αναδιατάξεις ΓΜ 150 και 400 KV στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πατρέων» το οποίο προβλέπει τη μεταφορά έξω από τον αστικό οικοδομικό ιστό των πυλώνων υψηλής τάσης και την αντικατάστασή τους με υπόγειο δίκτυο. Μέρος αυτού του δικτύου προβλέπεται να ξεκινάει υπογείως από το Ρίον και να «αναδύεται» στο Βελβίτσι, απ΄όπου θα συνεχίζει ως εναέριο δίκτυο και θα καταλήγει στο Δήμο Μεσσάτιδας.
Οι κάτοικοι των δύο οικισμών ζητούν από τη ΔΕΗ να αναθεωρήσει το σχέδιό της νέας όδευσης των γραμμών υψηλής τάσης και να προχωρήσει στην υπογειοποίηση του τμήματος που προβλέπεται να διέλθει μέσα από τους δύο οικισμούς.

Επειδή το θέμα των υπογειοποιήσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικότερα στα πλαίσια της συμφωνίας της ΔΕΗ με το Δήμο Πατρέων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς κάποιων περιοχών,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε στην υπογειοποίηση του τμήματος των γραμμών υψηλής τάσης που προβλέπεται να περάσουν μέσα από τους οικισμούς «Βελβίτσι» και «Μπάλα» του Δήμου Πατρέων;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης