Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009


Άμεση ανάγκη εξεύρεσης νέων χώρων για προμήθεια αδρανών υλικών μετά το κλείσιμο των λατομείων Αράξου


ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα της άμεσης εξεύρεσης νέων χώρων για προμήθεια αδρανών υλικών μετά το κλείσιμο των λατομείων Αράξου Αχαΐας, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


Η προσφάτως υπογραφείσα υπ΄αριθμ. 12365 (ΦΕΚ 159/29.4.2009) Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση του «Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς», προβλέπει τον τερματισμό λειτουργίας των λατομείων του Αράξου στις 31.12.2010. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη της εν λόγω Κ.Υ.Α. μέχρι το οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο των λατομείων, επιτρέπεται η λατομική δραστηριότητα με σκοπό τις εργασίες αποκατάστασης του ανάγλυφου των λατομικών χώρων στα Μαύρα Βουνά.

Μετά την 31.12.2010 καταργείται η ζώνη ΒΑ και η περιοχή εντάσσεται στη Ζώνη Α (περιοχή προστασίας της φύσης). Η παραπάνω διάταξη αποτελούσε πάγιο αίτημα τόσο των κατοίκων του Αράξου, όσο και των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας.

Με τη διακοπή της λειτουργίας των λατομείων του Αράξου, ανακύπτει πρόβλημα με την προμήθεια αδρανών υλικών για τα ιδιωτικά και δημόσια έργα της περιοχής. Ενώ η διακοπή της λειτουργίας των λατομείων ήταν ορατή εδώ και μια δεκαετία και απολύτως βέβαιη την τελευταία πενταετία, κανένας από τους αρμόδιους φορείς δεν φρόντισε για την εξασφάλιση εναλλακτικών λύσεων εξεύρεσης αδρανών υλικών.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια δημιουργίας μεμονωμένων λατομείων ή προμήθεια υλικών από τους χείμαρρους (κατόπιν βεβαίως ολοκληρωμένων διαχειριστικών μελετών) αλλά και προμήθεια από περιφερειακές λατομικές ζώνες.

Επειδή η μακροπρόθεσμη επίλυση του θέματος απαιτεί ολοκληρωμένο και μάλιστα περιφερειακό σχεδιασμό.

Επειδή οι ανάγκες για αδρανή υλικά είναι επιτακτικές.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)
Ποιες ενέργειες έχουν γίνει απ΄ τους αρμόδιους φορείς για την εξεύρεση των απαραίτητων αδρανών υλικών στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας μετά την αμετάκλητη διακοπή λειτουργίας της λατομικής ζώνης του Αράξου;
2) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε περιφερειακό σχεδιασμό για την κάλυψη των μεσομακροπρόθεσμων αναγκών σε αδρανή υλικά;
3) Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης