Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Κοινωνική διαπόμπευση αλλοδαπών στη Μανωλάδα Ηλείας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Ερώτηση για το βασανισμό και την κοινωνική διαπόμπευση αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα Ηλείας, κατέθεσαν στη βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης και Σοφία Ανδριοπούλου. Στην ερώτησή τους οι τρείς βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

Το Σάββατο 20 Ιουνίου, έλαβε χώρα ακραίο περιστατικό παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Μανωλάδα Ηλείας, προϊόν έντονων κοινωνικών και ξενοφοβικών προβλημάτων. Το τελευταίο περιστατικό αφορά στο βασανισμό και την μεταχείριση κατά απάνθρωπο και εξευτελιστικό τρόπο δύο αλλοδαπών από έλληνες πολίτες οι οποίοι αποφάσισαν με δραματικό τρόπο να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Οι δράστες αφού βασάνισαν και κακομεταχειρίστηκαν δύο αλλοδαπούς με την υποψία ζωοκλοπής, τους έσυραν και διαπόμπευσαν μπροστά στα μάτια των κατοίκων του χωριού.

Σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, οι οποίες μάλιστα αποτελούν και εσωτερικό δίκαιο (ΠΔ 53/74 και Ν 2462/97), «κανείς δεν υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή μεταχειρίσεις σκληρές, απάνθρωπες ή εξευτελιστικές». Επιπλέον η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να σέβεται και εγγυάται σε όλα τα άτομα που βρίσκονται στην επικράτειά της και υπάγονται στη δικαιοδοσία της τα δικαιώματα που περιέχονται στην εν λόγω νομοθεσία.
Το περιστατικό στη Μανωλάδα αποδεικνύει δυστυχώς ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει τόσο να αποτρέψει εγκληματικές πρακτικές κατά αλλοδαπών όσο και να τους προστατεύσει.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τους τελευταίους μήνες άγνωστοι δέρνουν με ρόπαλα και εκφοβίζουν τους μετανάστες που εργάζονται στις φυτείες φράουλας. Θυμίζουμε ότι στην εν λόγω περιοχή είχαν αποκαλυφθεί πέρυσι απερίγραπτες σκηνές αιχμαλωσίας οικονομικών μεταναστών με περιορισμούς μετακίνησης, περιφράξεις και φωτισμό προβολέων. Για τα παιδιά των μεταναστών δε το σχολείο ήταν άγνωστο. Οι περισσότερες οικογένειες μεταναστών δεν διέθεταν στα παραπήγματά τους φως και νερό, έπρεπε να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να τα εξασφαλίζουν ενώ πληρώνονταν με εξευτελιστικές αμοιβές.
Δεδομένου του ότι το τελευταίο περιστατικό αφορά σε βασανισμό και απάνθρωπη συμπεριφορά, και ότι τα ρατσιστικά αισθήματα στην εν λόγω περιοχή δυναμώνουν με επικίνδυνες συνέπειες καθώς και ότι σύμφωνα με μαρτυρίες οι συνθήκες διαμονής και εργασίας των μεταναστών δεν έχουν βελτιωθεί ακόμα,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα έλαβε η κυβέρνηση για την προστασία των μεταναστών στην περιοχή και γιατί δεν έχουν αποδώσει ακόμα; Πώς προβλέπουν να εξασφαλίσουν την προστασία των εποχιακών μεταναστών που εργάζονται στην εν λόγω περιοχή;
2. Σκοπεύουν να λάβουν μέτρα που να προωθούν την κοινωνική ειρήνη στη συγκεκριμένη περιοχή, της οποία η οικονομική ανάπτυξη εναπόκειται κατά πολύ στην εργασία των οικονομικών μεταναστών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σοφία Ανδριοπούλου
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης