Σάββατο 6 Ιουνίου 2009


8 Ιουνίου 2009: Ένα χρόνο μετά το σεισμό


Η γραφειοκρατία πνίγει τους σεισμόπληκτους

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αχαΐα και την Ηλεία.
΄Ενα χρόνο μετά, αυτό που με λύπη μας διαπιστώνουμε είναι, τόσο η ανάγκη θεσμοθέτησης μιας Ολοκληρωμένης Εθνικής Αντισεισμικής Πολιτικής, όσο και τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολίτες και οι μηχανικοί στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων.
Όπως επισημαίνει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του στον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. υπάρχουν ακόμη σοβαρότατα προβλήματα που προκαλούν ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις και δεν επιτρέπουν στο ΤΑΣ να διευκολύνει τους πολίτες να λάβουν σχετικά σύντομα τη δωρεάν κρατική αρωγή επισκευών και ανακατασκευών.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται:
· Οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι από υπαλλήλους του ΤΑΣ αλλά και υπαλλήλους της Υ.Α.Σ. δημιουργούν τεράστια καθυστέρηση.
· Δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση για το ποια υλικά είναι ευτελή την ώρα που υπάρχει ανάγκη να ενθαρρυνθεί η ουσιαστική ενίσχυση των κτιρίων ακόμη και η ανακατασκευή τους, στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό, χωρίς να υιοθετούνται αμφίβολης βιωσιμότητας λύσης.
· Είναι ακραίο και τεχνικά απαράδεκτο σε κάποιες περιπτώσεις ένα τμήμα μιας οικοδομής να χαρακτηρίζεται κατεδαφιστέο και ένα τμήμα επισκευάσιμο.
· Συνεχίζεται η εκκρεμότητα με τις απαιτούμενες βεβαιώσεις του Δασαρχείου. Πολίτες και μηχανικοί ταλαιπωρούνται από την αδυναμία των δασαρχείων να χορηγήσουν σε εύλογο διάστημα τις βεβαιώσεις.
Παρά τις περσινές υποσχέσεις του Πρωθυπουργού, ο κ. Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα, παρουσίασε ένα σχέδιο δήθεν ανασυγκρότησης που ουσιαστικά αναδιανέμει τους πόρους του ΕΣΠΑ και δεν προβλέπει καμιά επιπλέον χορηγία στις πληγείσες περιοχές, οι πολίτες των οποίων βιώνουν την αναποτελεσματικότητα του κράτους της επανίδρυσης.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι παρά τις εξαγγελίες και τις βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις για άμεση αποκατάσταση, το όλο σύστημα είναι πολύ συγκεντρωτικό, εξαιρετικά γραφειοκρατικό και καθόλου αποτελεσματικό.