Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Περιοδεία του Νίκου Τσούκαλη στην Αιτωλοακαρνανία


Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστός στις οικολογικές του ευαισθησίες πραγματοποίησε σειρά επαφών την Δευτέρα 1-6-2009 με εκπροσώπους και φορείς του Νομού Αιτωλ/νίας. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Αχαΐας Νίκο Τσούκαλη και την εκπρόσωπο από το τμήμα Οικολογίας Χαρά Καφαντάρη καθώς και τοπικά στελέχη είχε τις παρακάτω συναντήσεις:

Στις 10:30 το πρωί με το Νομάρχη Αιτωλ/νίας κ. Θύμιο Σώκο, όπου έγινε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σε θέματα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και Προγραμματισμού κατά την 4η Προγραμματική Περίοδο. Ο κ. Νομάρχης έθιξε μεταξύ των άλλων και τα ζητήματα της πρόσφατης παράκαμψης Αγρινίου, της υπερκοστολόγησης των Δημοσίων Έργων, της μείωσης των πόρων της Ν.Α. από το τέλος ταξινόμησης όπως και το ζήτημα της Πολεοδομίας Ναυπάκτου και της στελέχωσης της Ν.Α. με τεχνικό προσωπικό. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τα ζητήματα του προγραμματισμού, των πόρων και της λειτουργίας των θεσμών καθώς και το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων με αιχμή το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Υπήρξαν αμοιβαίες δεσμεύσεις για περαιτέρω ενημέρωση και συνεργασία για την προώθηση των προβλημάτων του Νομού.

Στη συνέχεια στις 11:00 το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του φορέα διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κ. Ιωάννη Καλαβρουζιώτη καθώς και με τα επιστημονικά στελέχη του φορέα. Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν είναι η μηδαμινή χρηματοδότηση του φορέα, η έλλειψη τακτικού προσωπικού και ο απαιτούμενος προϋπολογισμός για την λειτουργία του φορέα. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη μείωση και κατάργηση των φορέων διαχείρισης και έθεσε ως κύριο ζήτημα την ανεξαρτησία τους από την κεντρική εξουσία. Τέλος έγιναν αναφορές στους ΧΑΔΑ, στα αντλιοστάσια, την αυθαίρετη δόμηση, την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων και την ειδική διαχειριστική μελέτη που απαιτείται για την ευρύτερη περιοχή.

Στις 12:00 έγινε συνάντηση με εκπροσώπους της Αιτωλικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και τονίστηκε με έμφαση η ανάγκη δραστηριοποίησης των κινήσεων των πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον, ανεξαρτήτως κοινωνικού ή πολιτικού κόστους. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε δέσμευση να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις κινήσεις πολιτών, όπως χρόνια τώρα με συνέπεια πράττει.

Τέλος στις 12:30 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό και τον Πρόεδρο της Επιτροπής κατά της εκτροπής του Αχελώου κ. Γιάννη Βαϊνά. Εδώ αναδείχθηκαν κυρίως το ζήτημα της συνέχισης του αγώνα κατά της εκτροπής με επιδίωξη συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΣτΕ μετά τις εκλογές καθώς και η δραστηριοποίηση πολιτών και κυρίως νεολαίας για τον Αχελώο. Ακόμη εκφράστηκε η σταθερή και αταλάντευτη στάση κατά απόψεων που δημιουργούν σύγχυση για ανταποδοτικά δήθεν οφέλη και τονίστηκε ότι κάθε φορά που αυτές θα εκφράζονται, θα καταγγέλλονται και δημόσια. Το μήνυμα ήταν ότι δεν πουλάμε την καταστροφή του τόπου μας. Ουσιαστικά χωρίς καμία στήριξη – εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ – θα συνεχιστούν οι δράσεις για το περιβάλλον στο σύνολό του. Και βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι η μείωση των φορέων διαχείρισης συνδυάζεται και με την αφαίρεση 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθούν στο έργο της εκτροπής…
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσαν τη θέση αρχής του σχηματισμού και τη στήριξη στο άμεσο μέλλον των δράσεων και πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Νίκος Τσούκαλης και η Χαρά Καφαντάρη έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ του Νομού.

Στη φωτογραφία ο κ. Τσούκαλης με τον πρόεδρο και τα επιστημονικά στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού