Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Συνθήκες διαβίωσης οικονομικών μεταναστών στο Νομό Αχαΐας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το πρόβλημα διαβίωσης των οικονομικών μεταναστών στο Δήμο Λαρίσου Αχαΐας, θέτουν με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Έντονο και διαρκές είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λαρίσου, αλλά και άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Νομού, λόγω της έλλειψης ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης των εργαζόμενων μεταναστών, παρόλο που η τοπική οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται σε μεγάλο μέρος στην κοπιώδη εργασία τους.
Συγκεκριμένα, στο Δ. Λαρίσου, πρόκειται για περίπου 200 εργάτες οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σε σκηνές εντός οικοπέδων που παραχώρησαν κάτοικοι του Δήμου, τα οποία δεν διαθέτουν καμία υποδομή που να πληροί τις βασικές προδιαγραφές των συνθηκών υγιεινής, όπως αποχετευτικό σύστημα, τουαλέτες, κτλ. Για το πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζουν και άλλοι Δήμοι, έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ η Δ/νση Υγιεινής έχει ενημερώσει και τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πάτρας.
Πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του εν λόγω Δήμου (84/2009) επιβεβαιώνει το πρόβλημα, αναγνωρίζει δε ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών αλλά και ότι παρατηρούνται παρατυπίες στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.
Στην απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε προηγούμενη ερώτησή μας σχετικά με αντίστοιχα περιστατικά του Ν. Ηλείας (17503/09.04.2009), αναφέρεται ότι διενεργούνται έλεγχοι στους διαμένοντες αλλοδαπούς και εφαρμόζονται σε βάρος αυτών και των εργοδοτών– ιδιοκτητών των οικοπέδων εντός του οποίου είναι εγκαταστημένοι οι πρόχειροι καταυλισμοί.
Δεδομένου όμως ότι εξακολουθούν να παραβιάζονται τα βασικά δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων οι οποίοι αποτελούν βασικό στοιχείο της τοπικής οικονομίας, ότι τα προβλήματα διαβίωσης των ανθρώπων αυτών έχουν καταντήσει μακροχρόνια, ενώ οι όποιες καταγγελίες υγειονομικών υπηρεσιών δεν έχουν συνοδευτεί από ελέγχους για τις συνθήκες διαβίωσης και πολλές φορές εκμετάλλευσης των αλλοδαπών εργατών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να εφαρμοστεί επί της ουσίας το νομοθετικό πλαίσιο για την παραχώρηση κατοικίας σε εργαζόμενους μετανάστες; Προτίθεστε να εντατικοποιήσετε τους ελέγχους;
2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε μόνιμη λύση του προβλήματος με την παραχώρηση δημοσίου ακινήτου και την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα πληρούν τις συνθήκες υγιεινής;»
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης