Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Την Πάτρα πρότειναν για Έδρα Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, οι βουλευτές κ. κ. Χρύσα Αράπογλου και Νίκος Τσούκαλης

Κοινή συζήτηση στη Βουλή των Επιτροπών Eυρωπαϊκών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης

Η πρόταση των βουλευτών έγινε στα πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης των δύο Επιτροπών Ευρωπαϊκών υποθέσεων και Δικαιοσύνης, με αντικείμενο συζήτησης την επεξεργασία του σχεδίου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, η οποία θα στοχεύει στην υποστήριξη της πρακτικής συνεργασίας των κρατών μελών, στην υποστήριξη των κρατών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη πίεση και θα συμβάλει στην εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
Ο ορισμός της Πάτρας ως έδρα της Υπηρεσίας είναι ένας πολύ εφικτός στόχος αφενός μεν λόγο του ότι η Πάτρα έχει αναδειχθεί έστω και αρνητικά ως μια πόλη με έντονο προσφυγικό πρόβλημα αλλά και αφετέρου λόγο ότι η Ελλάδα είναι παραμελημένη από άποψη ευρωπαϊκών εδρών. Η ευόδωση της πιο πάνω πρότασης εξαρτάται απολύτως από την ομόθυμη υιοθέτησή της από τους τοπικούς φορείς και παράγοντες καθώς και τον αντίστοιχο συντονισμό σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.