Τετάρτη 29 Απριλίου 2009


ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ


Ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Το θέμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη συγκρότηση των επιτροπών για τον έλεγχο των σεισμοπλήκτων και την έκδοση αδειών επισκευής, θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό εάν προτίθεται να καταργήσει τις βεβαιώσεις του δασαρχείου καθώς και τη συμμετοχή στις επιτροπές υπαλλήλου από τις κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας, προκειμένου να απλοποιηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου των κτιρίων και έκδοσης των σχετικών αδειών.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας, με έγγραφό του στις υπηρεσίες σας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις συγκροτήσεις των επιτροπών που πραγματοποιούν αυτοψίες, προκειμένου να ελεγχθούν τα σεισμόπληκτα κτίρια της περιοχής.
Επισημαίνουν ότι, η συμμετοχή μέλους των επιτροπών από την κεντρική υπηρεσία και οι βεβαιώσεις που απαιτούνται από το Δασαρχείο, καθυστερούν την έκδοση των αδειών επισκευής και τον έλεγχο των κτιρίων.
Λόγω των καθυστερήσεων πολλοί ιδιοκτήτες προχωρούν στις επισκευές των κατοικιών τους, με συνέπεια να μην τηρούνται οι σχετικές προδιαγραφές ασφάλειας των κτιρίων σε μελλοντικούς σεισμούς.
Με δεδομένα ότι : α) ο σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008, έπληξε κυρίως κτίρια αστικών και ημιορεινών περιοχών και β) οι υπάλληλοι του ΤΑΣ Πατρών έχουν τη δυνατότητα άμεσα να ελέγξουν με επιτροπές τα κτίρια


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Προτίθεσθε να καταργήσετε τη χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων από το Δασαρχείο Πατρών, και τη συμμετοχή στις επιτροπές αυτοψιών, υπαλλήλου από την Κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου, προκειμένου να απλοποιηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου των σεισμόπληκτων κτιρίων και να προχωρήσει απρόσκοπτα η χορήγηση των αδειών επισκευής;

O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης