Τετάρτη 8 Απριλίου 2009


Συνθήκες διαβίωσης μεταναστών Πάτρας


Το πρόβλημα διαβίωσης των μεταναστών στην Πάτρα θέτει για μια ακόμη φορά με ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, τονίζοντας την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση, όπως η χορήγηση καθεστώτος επικουρικής προστασίας και ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και η δημιουργία χώρου φιλοξενίας.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Το πρόβλημα της διαβίωσης των μεταναστών στην Πάτρα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, με τη φωτιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του καταυλισμού, τις οδομαχίες μεταξύ μεταναστών, κατοίκων και αστυνομικών, τους συνεχείς τραυματισμούς αλλοδαπών από οδηγούς φορτηγών. Εξελίξεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση άκουγε τις φωνές φορέων και κομμάτων που εδώ και μήνες ζητάνε αντιμετώπιση του προβλήματος. Η παντελής αδιαφορία όμως φαίνεται και από τις συνεχείς αναβολές επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών, τις οποίες ζητάμε εδώ και μήνες.
Η επίσκεψη της βοηθού Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες των Η. Ε. κας Φέλερ την προηγούμενη εβδομάδα, έστρεψε για μια ακόμα φορά τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στην απελπιστική κατάσταση της Πάτρας. Τόνισε πως η κατάσταση στον καταυλισμό συνιστά σοβαρότατο ανθρωπιστικό πρόβλημα και απουσιάζουν τα ελάχιστα κριτήρια σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στο δε νομικό σκέλος οι μετανάστες αγνοούν τα δικαιώματά τους και την κατάσταση στην Ευρώπη.
Παράλληλα, σε απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Παπαδημούλη, τονίζεται ότι τα ετήσια προγράμματα του ΕΤΠ 2007 και 2008 για την Ελλάδα προβλέπουν τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης υπέρ των κέντρων υποδοχής και των εγκαταστάσεων στέγασης για τους αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα, βάσει των μέτρων έκτακτης ανάγκης του ΕΤΠ για το 2008, η Επιτροπή έθεσε στη διάθεση της Ελλάδας πρόσθετη συνεισφορά ύψους 505.530 ευρώ, προκειμένου να αυξήσει τη συνολική ικανότητα στέγασης των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό της Πάτρας.
Θυμίζω επίσης ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς εδώ και μήνες προτείνει είτε τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε αλλοδαπούς που προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και το Σουδάν, είτε την αξιοποίηση του καθεστώτος της επικουρικής προστασίας σύμφωνα με το ΠΔ. 96/2008.
Δεδομένου ότι η κα Φέλερ φέρεται να απέσπασε, ορισμένες υποσχέσεις, όπως περί κονδυλίων για σύσταση μηχανισμού νομικής βοήθειας στην Πάτρα, ότι η Ευρ. Επιτροπή περιμένει ουσιαστικά την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από την ελληνική κυβέρνηση, και ότι ο Ν. 3386/2005 προβλέπει δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μόνο σε αιτούντες άσυλο.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


- Προτίθεστε να προβείτε στη χορήγηση καθεστώτος επικουρικής προστασίας και ταξιδιωτικών εγγράφων;
- Σκοπεύετε να τροποποιήσετε το Ν. 3386/2005 ώστε να προκριθεί η δημιουργία χώρων φιλοξενίας και για τους αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα νομικό κενό;
- Σκοπεύετε να συστήσετε μηχανισμό νομικής βοήθειας αλλοδαπών στην Πάτρα;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης