Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΕΛΤΑ ΠΑΤΡΑΣ: Ο αμίαντος παραμένει, τα μέτρα προστασίας καθυστερούν

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Παρά την ύπαρξη αμιαντούχων υλικών σε όλο το κτίριο των ΕΛΤΑ Πάτρας και τους κινδύνους που υπάρχουν για τους εργαζόμενους, μόνο σε μια αίθουσα (αυτή του ισογείου) πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης. Σύμφωνα με την απάντηση που πήρε από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) πραγματοποίησε έλεγχο στα ΕΛΤΑ Πάτρας (Μαιζώνος και Ζαϊμη), όπου και διαπίστωσε την ύπαρξη αμιαντούχων υλικών (χρυσότιλο αμίαντο) σε όλο το κτίριο.
Μάλιστα η Περ/κή Δ/νση ζήτησε από τη Διοίκηση της ΕΛΤΑ Α.Ε. την έγκριση πίστωσης για την υλοποίηση των μέτρων προστασίας και έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για τις προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται μέχρι την υλοποίηση των μέτρων που προτείνονται από τη μελέτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα μόνο στην αίθουσα του ισογείου έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενώ για το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει γίνει ακόμη καμία παρέμβαση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.
Ο κ. Τσούκαλης σε δηλώσεις του τόνισε πως «η διοίκηση των ΕΛΤΑ πρέπει το ταχύτερο να εγκρίνει την απαραίτητη πίστωση προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα σε όλο το κτίριο των ΕΛΤΑ. Είναι γνωστά τα προβλήματα με τον αμίαντο και δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία των εργαζομένων».

Το πλήρες κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:

«Σε απάντηση του (α) σχετικού εγγράφου σας, που αφορά ερώτηση του βουλευτού κ. Ν. Τσούκαλη, σχετικά με την ύπαρξη αμιάντου στο κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ Πάτρας, σας γνωρίζουμε τα εξής στα θέματα που αφορούν την Τεχνική και Υγειονομική Επιθεώρηση του Σ.ΕΠ.Ε.:
Σε επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε στα ΕΛΤΑ Πάτρας (Μαιζώνος και Ζαϊμη), κλιμάκιο Τεχνικών Επιθεωρητών από την αρμόδια τοπική υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. (ΚΕ.Π.Ε.Κ. Δυτ. Ελλάδος, Ηπείρου & Ιονίων Νησιών) διαπιστώθηκαν τα εξής: 1. Κατά τις εργασίες ανακαίνισης της αίθουσας του πρώην Κέντρου Διανομής (Ιαν. 2009) ευρέθησαν υλικά των πλευρικών τοιχωμάτων που είχαν εγκλωβισμένο χρυσότιλο αμίαντο. 2. Ύστερα από αίτημα της ΕΛΤΑ Α.Ε. προς το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», η υπαγόμενη σε αυτό εταιρεία «ΠΛΙΝΙΟΣ Α.Ε.» συνέταξε και απέστειλε στα ΕΛΤΑ μελέτη εντοπισμού και καταγραφής των υλικών που περιέχουν αμίαντο (Ιαν. 2009), στην οποία περιλαμβάνονται οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. 3. Η Περ/κη Δ/νση ζήτησε από την Κεντρική Διοίκηση της ΕΛΤΑ Α.Ε. έγκριση πίστωσης για την υλοποίηση των μέτρων που προτείνονται από τη μελέτη (επίστρωση του δαπέδου με μασίφ πλαστικό δάπεδο και επικάλυψη των πλευρικών τοιχωμάτων με φύλλο μελαμίνης).
Η αρμόδια τοπική υπηρεσία του ΣΕΠΕ έδωσε συγκεκριμένες τεχνικές οδηγίες για τις προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται μέχρι την υλοποίηση των μέτρων που προτείνονται από τη μελέτη και γενικότερα για την αυστηρή τήρηση των διατάξεων του Π.Δ. 212/2006 «Προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε αμίαντο κατά την εργασία……» (ΦΕΚ 212/Α/2006).
Όταν ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης των μέτρων της μελέτης θα ελεγχθεί από την τοπική υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. η εφαρμογή των εξειδικευμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται, σύμφωνα με το παραπάνω Π.Δ., κατά την εκτέλεση αυτών των εργασιών».