Σάββατο 21 Μαρτίου 2009


Ανεξέλεγκτη διάθεση λυματολάσπης στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ερώτηση προς τους Υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και Ανάπτυξης, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης, σχετικά με καταγγελία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Αλισσού για τις τεράστιες ποσότητες λυματολάσπης που εναποτίθενται χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος, από τη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, με ορατό τον κίνδυνο περιβαλλοντικής ρύπανσης τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στον ποταμό Πείρο.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


«Σύμφωνα με καταγγελία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Αλισσού τεράστιες ποσότητες λυματολάσπης από τη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, έχουν εναποτεθεί χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος σε παρακείμενο οικόπεδο με ορατό τον κίνδυνο ρύπανσης του Πείρου ποταμού.
Όπως καταγγέλλει ο ανωτέρω σύλλογος, ο χώρος εναπόθεσης της λυματολάσπης βρίσκεται ανατολικά των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και καταλαμβάνει έκταση δεκάδων στρεμμάτων. Ο χώρος κατακλύζεται από εναποθέσεις λυματολάσπης που σχηματίζουν σωρούς, πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφατοι.
Ο συγκεκριμένος χώρος διασχίζεται από το χείμαρρο «Μαλιαγκού» και η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που όλα τα υγρά υπολείμματα της λυματολάσπης αλλά και αυτά που ξεπλένονται από τη βροχή οδηγούνται αναγκαστικά στο χείμαρρο και μέσω αυτού στον Πείρο ποταμό.
Δεδομένου ότι τα υπολείμματα αυτά προέρχονται από βιομηχανικά απόβλητα, είναι αυτονόητη η μεγάλη τοξικότητά τους και η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα της λεκάνης του Πείρου ποταμού, αλλά και του Πατραϊκού κόλπου γενικότερα. Να σημειωθεί ότι κατά μήκος της κοίτης του Πείρου υπάρχουν δεκάδες γεωτρήσεις πολλές από τις οποίες υδρεύουν οικισμούς της περιοχής.
Η μονάδα κατεργασίας αποβλήτων της ΒΙΠΕ Πατρών δεν διαθέτει αδειοδοτημένο σύστημα διαχείρισης της λυματολάσπης, παρά τη δέσμευση των υπευθύνων της ΒΙ.ΠΕ ΕΤΒΑ ότι θα προχωρούσε άμεσα στην υλοποίηση μελέτης διαχείρισης.
Επειδή η ανεξέλεγκτη απόθεση της λυματολάσπης εγκυμονεί τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους για την περιοχή.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


1) Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την άμεση απομάκρυνση της λυματολάσπης και την εναπόθεσή της σε χώρο υγειονομικής ταφής με όλους τους κανόνες ασφαλείας;
2) Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση μελέτης διαχείρισης της λυματολάσπης από την Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών;»

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης