Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Διαχείριση και τελική καταστροφή των «οικιακών φαρμάκων»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ, ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗ

Εκατομμύρια κουτιά αχρησιμοποίητων φαρμάκων πετιούνται κάθε χρόνο στους κάδους των απορριμμάτων και καταλήγουν στους σκουπιδότοπους, επιβαρύνοντας το περιβάλλον με χιλιάδες ουσίες πολλές από τις οποίες είναι τοξικές και επικίνδυνες. Την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση και καταστροφή των «οικιακών φαρμάκων» θέτουν με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Θανάσης Λεβέντης.
Είναι η πρώτη φορά που τίθεται το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο πέραν της περιβαλλοντικής έχει και κοινωνική διάσταση, μιας και πολλά αχρησιμοποίητα «οικιακά φάρμακα» που δεν έχουν λήξει θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να διατεθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Μεμονωμένες προσπάθειες ευαίσθητων φαρμακοποιών δεν έτυχαν μέχρι σήμερα της στήριξης αρχών και φορέων.
Οι τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν μεταξύ άλλων τους υπουργούς υγείας και ΠΕΧΩΔΕ εάν προτίθενται να εκπονήσουν και να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συλλογής και καταστροφής των «οικιακών φαρμάκων» σε πανελλαδικό επίπεδο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


«Είναι γνωστό το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης φαρμάκων στα οικιακά απορρίμματα, που επιτείνεται και από την υπερκατανάλωση φαρμάκων που παρατηρείται στην Ελλάδα. Ένα πρόβλημα που εκτός των άλλων έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πολλά από τα φάρμακα που για διάφορους λόγους δεν χρησιμοποιήθηκαν ή έχουν λήξει καταλήγουν στους σκουπιδότοπους επιβαρύνοντας το περιβάλλον με χιλιάδες ουσίες πολλές εκ των οποίων είναι τοξικές και επικίνδυνες.
Υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση αυτών των «οικιακών φαρμάκων» από τοπικούς Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών με την βοήθεια Φαρμακευτικών Συλλόγων, οι οποίοι με δικά τους μέσα και έξοδα τα προωθούν σε εξειδικευμένες εταιρείες για καταστροφή. Είναι φανερό ότι για τα οικιακά φαρμακευτικά και συναφή απόβλητα δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τη διαχείρισή τους. Εύλογα μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι εκατομμύρια κουτιά ολόκληρα ή χρησιμοποιημένα εν μέρει, πετιούνται κάθε χρόνο στους κάδους μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Μικρό μόνο μέρος των ληγμένων φαρμάκων επιστρέφουν στις φαρμακοβιομηχανίες και οδηγούνται σε ειδικό κέντρο της Γερμανίας.
Στο παρελθόν υπήρξαν μεμονωμένες πρωτοβουλίες ευαίσθητων φαρμακοποιών οι οποίοι συγκέντρωναν φάρμακα που δεν είχαν λήξει και τα προωθούσαν για χρήση σε χώρες του τρίτου κόσμου ή σε «κοινωνικά φαρμακεία», χωρίς όμως η προσπάθειά τους να υποστηριχτεί από κάποιο φορέα ή οργανισμό. Για την επέκταση αυτής της προσπάθειας υπάρχει νομοθετικό κενό τόσο για τη συλλογή όσο και για τη μεταφορά (νόμος για τη διακίνηση επικίνδυνων ουσιών) μιας και η υπάρχουσα νομοθεσία απαγορεύει τη διατήρηση φαρμάκων (χωρίς κουπόνια ή ληγμένων) μέσα στα φαρμακεία.
Επειδή το πρόβλημα της διαχείρισης των «οικιακών φαρμάκων» απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει:

Την τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής σε όλα τα φαρμακεία.
Διαφημιστική καμπάνια στο κοινό για την αναγκαιότητα συνεργασίας στην ανακύκλωση των φαρμακευτικών ουσιών.
Μηχανισμό συλλογής και καταστροφής με όλους τους κανόνες υγιεινής αποσύνθεσης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:


1) Ποια είναι η σημερινή κατάσταση όσον αφορά τη διαχείριση των «οικιακών φαρμάκων» πανελλαδικά;
2) Ποια είναι μέχρι σήμερα η συμβολή των φαρμακοβιομηχανιών στο παραπάνω θέμα;
3) Προτίθεστε να εκπονήσετε και να υλοποιήσετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συλλογής και καταστροφής των «οικιακών φαρμάκων» σε πανελλαδικό επίπεδο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων;
4) Προτίθεστε να επανεξετάσετε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα θέματα διατήρησης μη χρησιμοποιημένων φαρμάκων στα φαρμακεία, ώστε να είναι δυνατή η διάθεσή τους για κοινωνικούς σκοπούς;»

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης
Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Αθανάσιος Λεβέντης