Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Σκανδαλώδης μετάθεση του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Ηλείας


ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ και ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ


Αντί να τεθεί σε διαθεσιμότητα, επιβραβεύεται και μετατίθεται ως Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Αχαΐας. Ο λόγος για τον υπόλογο Προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας κ. Νικόλαο Σιάνη, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, είχε στήσει «αμαρτωλό πάρτυ» με μεγαλοεργολάβους της Ηλείας, καταληστεύοντας τα ποτάμια του Νομού.

Το παραπάνω πρωτοφανές σκάνδαλο καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους, παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί η πειθαρχική δίωξη του κ. Σιάνη, για σωρεία υποθέσεων παράνομων αμμοληψιών, με απόφαση του Υφυπουργού κ. Μπέζα, ο εν λόγω υπάλληλος αναβαθμίζεται, μετατιθέμενος στην Πάτρα. Την ίδια ώρα η Εισαγγελέας Ηλείας, πραγματοποίησε έφοδο στο γραφείο του, για να περισώσει κρίσιμα στοιχεία των υποθέσεων που χειρίστηκε.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει: «΄Εβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Ο άνθρωπος που ορίστηκε να προστατεύει τη δημόσια περιουσία, αφού συνέβαλε στην καταλήστευση των ποταμών της Ηλείας, έρχεται στην Πάτρα να συνεχίζει το «έργο» του. Οι οραματιστές της επανίδρυσης του κράτους έκαναν σπουδαία επιλογή. Θεωρό ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος πρέπει να ανακηρυχτεί σε persona non grata για την Πάτρα και την Αχαΐα. Το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη και οι φορείς της πόλης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Αναβαθμίζεται και μετατίθεται ως προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαΐας, από την αντίστοιχη θέση του στο νομό Ηλείας, ο κ. Νικόλαος Σιάνης.
Παρόλα τα μύρια όσα του καταλογίζονται σε αποκαλυπτική έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, την αιφνίδια έφοδο της Εισαγγελέως Ηλείας στο γραφείο του (13-3-09) προκειμένου να περισώσει κρίσιμα στοιχεία, αλλά και την πρόταση παραπομπής του στο υπηρεσιακό συμβούλιο, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζας τον αναβάθμισε!!! και τον μετέθεσε στη θέση του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαΐας.
Σύμφωνα με έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (352/Α/2008) αποκαλύπτονται δεκάδες περιπτώσεις παράνομων αμμοχαλικοληψιών στον Πηνειακό Λάδωνα και στον Αλφειό από τοπικούς εργολάβους με τη σιωπή και την ανοχή του κ. Νικολάου Σιάνη.
Στο πολυσέλιδο πόρισμά τους οι επιθεωρητές περιγράφουν και αποκαλύπτουν το «αμαρτωλό πάρτι» που είχαν στήσει επί σειρά ετών οι μεγαλοεργολάβοι της Ηλείας στα δύο ποτάμια του νομού. Η έκθεση στρέφεται ονομαστικά κατά του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας κ. Σιάνη και επισημαίνει ότι θα πρέπει να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του, για τη μη λήψη των προβλεπομένων μέτρων σε όσες υποθέσεις παράνομων αμμοληψιών ήρθαν σε γνώση του, καθώς και για τη σημαντική καθυστέρηση να παράσχει τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη διενέργεια του ελέγχου κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 5 παρ 4α του Ν. 3074/2002.
Η συγκεκριμένη έκθεση λόγω της σοβαρότητας των στοιχείων διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ενώ με εντολή του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζεται η έρευνα. Παράλληλα με εντολή της Εισαγγελίας Πύργου Επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιούν από την αρχή του χρόνου έρευνα για το «πόθεν έσχες» του κ. Σιάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω προϊστάμενος διαθέτει ακίνητη περιουσία καθώς επίσης και τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του.
Την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, όπως προανέφερα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Μπέζα, ο συγκεκριμένος προϊστάμενος προς επιβράβευση !!! των έργων του, αναβαθμίζεται και μετατίθεται στη θέση του Προϊσταμένου της Κτηματικής υπηρεσίας του ν. Αχαΐας. Πριν την αναχώρηση του ανωτέρω προϊσταμένου από την υπηρεσία του έγινε εισβολή της Εισαγγελέως Ηλείας στο γραφείο του για να διασωθούν πολύτιμα στοιχεία που αφορούν τα θέματα που χειρίστηκε.
Επειδή η αναβάθμιση του συγκεκριμένου ατόμου αποτελεί σκανδαλώδη ενέργεια,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Με ποια αιτιολογία επιλέχτηκε η αναβάθμιση (με μετάθεση) του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας κ. Σιάνη στην αντίστοιχη θέση στο ν. Αχαΐας, αντί της διαθεσιμότητάς του;
Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η δημόσια περιουσία, όταν τοποθετείται ή παραμένει στη θέση του υπάλληλος που κατηγορείται από αρμόδια αρχή με τόσο σοβαρές κατηγορίες;
Εάν ο εν λόγω προϊστάμενος έχει συμμορφωθεί με τη νόμιμη υποχρέωσή του για υποβολή στοιχείων «πόθεν έσχες» και ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργείται.
Προτίθεστε και πώς, να διερευνήσετε το θέμα της καταλήστευσης των αδρανών υλικών από τα ποτάμια της Ηλείας; Σχετική ερώτηση (11672) έχει υποβληθεί στις 8-5-08.

ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ

Όλα τα πορίσματα ελέγχου του «πόθεν έσχες» του συγκεκριμένου υπαλλήλου.

Οι ερωτώντες βουλευτές


Νίκος Τσούκαλης
Μιχάλης Παπαγιαννάκης