Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Αυθαίρετη έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας σε οικία δικηγόρου


Σε οικία δικηγόρου και εν τη απουσία της, διεξήχθη αστυνομική έρευνα, στις 5 Ιανουαρίου. Η δικηγόρος, η οποία στο παρελθόν έχει υπερασπίσει πολίτες που έχουν πέσει θύματα κρατικής καταστολής, προσερχόμενη να καταγγείλει διάρρηξη, καθώς υπήρχαν εμφανή σημάδια διάρρηξης στην οικία της και η εξωτερική πόρτα ήταν ξεκλείδωτη, πληροφορήθηκε ότι είναι έργο της αστυνομίας. Ωστόσο έκθεση έρευνας δεν θυροκολλήθηκε, ούτε κλήθηκε κάποιος μάρτυρας να παραστεί στην έρευνα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο τρόπος διενέργειας της έρευνας παραβίασε βασικά σημεία του νόμου : τόσο το άρθρο 256 ΚΠΔ το οποίο προβλέπει την παρουσία ενός γείτονα ως μάρτυρα σε περίπτωση απουσίας του ενοίκου καθώς και την απαραίτητη προηγούμενη πρόσκληση του ενοίκου του διαμερίσματος που πρόκειται να ερευνηθεί, καθώς και το άρθρο 255 του ΚΠΔ, το οποίο προβλέπει υποχρεωτική παράδοση από την αστυνομία αντιγράφου της έκθεσης έρευνας στον ένοικο.

Δεδομένου ότι τυχόν παραβίαση του ΚΠΔ από την Ελληνική Αστυνομία κάθε άλλο παρά διασκεδάζει τους φόβους των πολιτών για αυθαιρεσίες καθώς και ότι η καταγγέλλουσα συνδέει το περιστατικό με την κοινωνική της δράση, καταγγελία ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς αν ευσταθεί πρόκειται για προσπάθεια τρομοκράτησης,

ερωτάται ο κ. Υπουργός

- Σκοπεύει να ερευνήσει το περιστατικό ώστε να διαπιστωθεί αν η έρευνα που διεξήχθη πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις;
- Εάν όχι ποια πειθαρχικά μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες αυθαιρεσίες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης