Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ανύπαρκτη η πολιτική προστασία των Δήμων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ανύπαρκτος αποδείχτηκε ότι είναι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας των Δήμων της Αχαΐας μετά την πρόσφατη χιονόπτωση που έπληξε το νομό. Το παραπάνω θέμα φέρνει με ερώτησή του προς τον υπουργό εσωτερικών, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό πως προβλέπεται να γίνει η αναδιάρθρωση του τομέα πολιτικής προστασίας των Δήμων ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμος από τον απλό πολίτη.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Θύμα της σφοδρής χιονόπτωσης που έπληξε τις τελευταίες ημέρες το νομό Αχαΐας, ήταν η πολιτική προστασία των Δήμων, η οποία δοκίμασε τις αντοχές της. Ολόκληρη η ορεινή Αχαΐα καλύφθηκε από χιόνι και δεκάδες χωριά και δημοτικά διαμερίσματα αποκλείστηκαν.
Ενώ όμως η πολιτική προστασία της Νομαρχίας λειτούργησε ικανοποιητικά, σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν με τη λειτουργία των τμημάτων πολιτικής προστασίας των Δήμων. Κάτοικοι σε απόγνωση δεν γνώριζαν σε ποιον να απευθυνθούν για έκτακτες περιπτώσεις και αποκλεισμούς, ενώ δεν ήταν ευρύτερα γνωστά τα ονόματα και τα τηλέφωνα των υπευθύνων.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν οι κάτοικοι να προσπαθούν μέσω της πυροσβεστικής υπηρεσίας ή του Ευρωπαϊκού αριθμού 112 να επικοινωνήσουν με κάποιον αρμόδιο. Επειδή η χώρα μας έχει δοκιμαστεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές και θεομηνίες θα περίμενε κανείς ότι ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας θα αναβαθμιστεί και θα ήταν εύκολα προσβάσιμος από τον απλό πολίτη.
Αντίθετα διαπιστώθηκε ότι ορεινοί Δήμοι του Νομού Αχαΐας δεν διέθεταν για τις ανάγκες των πολιτών σχεδόν κανένα μηχάνημα και τα περίμεναν όλα από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τη ΔΕΣΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πως προβλέπετε να αναδιαρθρώσετε θεσμικά τον τομέα της πολιτικής προστασίας των Δήμων;
2) Ποιοι μηχανισμοί ελέγχου ετοιμότητας της πολιτικής προστασίας προβλέπονται και πως αυτοί δοκιμάζονται;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης