Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών και την έναρξη λειτουργίας του νέου αρχαιολογικού μουσείου Πάτρας, προκαλεί η αντικατάσταση του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής, δύο μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Το θέμα φέρνει με ερώτησή του προς τον υπουργό πολιτισμού κ. Σαμαρά ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης σε δηλώσεις του τόνισε πως άλλο ένα μεγάλο έργο υποδομής βαλτώνει, εξ αιτίας των προσωπικών πολιτικών που ασκούν οι υπουργοί πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος της ανάπτυξης της περιοχής.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η πρόσφατη αντικατάσταση του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του νέου μουσείου της Πάτρας, προκαλεί νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών και την έναρξη λειτουργίας του.
Σύμφωνα με απόφαση του νέου υπουργού Πολιτισμού κ. Σαμαρά, ζητήθηκε η παραίτηση του Προέδρου της επιστημονικής επιτροπής κ. Νίκου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση πριν από δύο μήνες, ύστερα από την επίσκεψη στην Πάτρα του τέως Υπουργού κ. Μιχάλη Λιάπη. Πριν όμως ενημερωθεί για το αντικείμενό του και πριν δρομολογήσει τις εντολές που είχε λάβει, αντικαθίσταται.
Έτσι ο στόχος που είχε θέσει ο τέως Υπουργός για λειτουργία του Μουσείου εντός του καλοκαιριού, προκειμένου να προλάβει την τουριστική περίοδο τινάζεται στον αέρα. Να σημειωθεί ότι η επιστημονική επιτροπή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας παραμένει ακέφαλη από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, οπότε και εξωθήθηκε σε παραίτηση ο κ. Λάζαρος Κολώνας.
Επειδή η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει αναστατώσει τους τοπικούς φορείς και δημιουργεί νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου υποδομής για την Πάτρα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιοι λόγοι επέβαλαν την εκ νέου αντικατάσταση του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου, δύο μόλις μήνες μετά την τοποθέτησή του;
2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαιτούμενων έργων για την ολοκλήρωση του Μουσείου;
3) Πότε προβλέπεται να αρχίσει η λειτουργία του;

O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης