Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Π.Τ.Ε.Τ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»


Σε κατάληψη της σχολής τους έχουν προβεί οι φοιτητές του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και για το πλήθος των λειτουργικών προβλημάτων του τμήματος.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, εδώ και οκτώ χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το τμήμα ΠΤΕΤ βγάζει άνεργους ανερχόμενους καλλιτέχνες, αφού εξαρχής δεν είχαν, μα ούτε και σήμερα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.
Οι φοιτητές προχώρησαν στην κατάληψη της σχολής με παράλληλη διοργάνωση αντι-μαθημάτων και λειτουργία των εργαστηρίων όλη μέρα, διεκδικώντας τα αυτονόητα για κάθε απόφοιτο τμήματος του Ελληνικού Πανεπιστημίου.

· Επαγγελματικά δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους της σχολής και κατοχύρωση του κωδικού ΠΕ8. Συμμετοχή σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και δημοσίων φορέων.
· Να δρομολογηθεί άμεσα η κατασκευή ενιαίου και ανεξάρτητου κτιρίου με όλους τους απαραίτητους, για την ομαλή λειτουργία της σχολής, χώρους, επαρκώς εξοπλισμένα εργαστήρια και βοηθητικές αίθουσες. Επίσης εκθεσιακό χώρο για τους φοιτητές της σχολής στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.
· Βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας της σχολής, με ανοιχτά εργαστήρια για όλους τους φοιτητές από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 9.00΄μ.μ., χωρισμό των εργαστηρίων σε ολιγομελή τμήματα, ύπαρξη μοντέλων κ.α.
· ΄Αμεση εγγραφή των αποφοίτων του τμήματος στο Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος και,
· Κοινωνική ασφάλιση για όλους τους αποφοίτους.

ü Επειδή έχουν περάσει 8 χρόνια από την ίδρυση του τμήματος χωρίς να έχει επιλυθεί κανένα από τα λειτουργικά προβλήματά του.

ü Επειδή οι απόφοιτοι δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην νομοθετική ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματος;
2) Τι προτίθεστε να πράξετε για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του τμήματος και τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας της σχολής;
3) Ποια είναι η θέση του υπουργείου στο αίτημα των φοιτητών για εγγραφή των αποφοίτων στο Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος.


Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης

Τάσος Κουράκης