Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Εγκατάλειψη του δάσους της Στροφυλιάς

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Στη βουλή φέρνει το θέμα της εγκατάλειψης του δάσους της Στροφυλιάς ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και αγροτικής ανάπτυξης ο κ. Τσούκαλης αναφέρει ότι παρά τις εξαγγελίες κανένα μέτρο για την αποκατάσταση της καμένης περιοχής δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα, ούτε έχει προχωρήσει η υπογραφή της ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία.
Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο Δασαρχείο Πατρών έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει υλοποιηθεί ούτε η απομάκρυνση των καμένων κορμών. Ο κ. Ο κ. Τσούκαλης θέτει μια σειρά ερωτημάτων για την τύχη του πολύτιμου οικοσυστήματος της περιοχής μας.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

΄Εχουν περάσει 4 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς και η φύση έχει αφεθεί μόνη να καλύψει τις πληγές της. Όπως καταγγέλλει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας κανένα από τα μέτρα για την αναγέννηση της βλάστησης δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα δεν έχει γίνει περίφραξη της καμένης περιοχής όπως είχε εξαγγελθεί, δεν απομακρύνθηκαν οι καμένοι κορμοί των δέντρων, ούτε εκπονήθηκε από κανένα φορέα η απαραίτητη μελέτη αναδάσωσης με δενδρύλλια κουκουναριάς.
Μόνο παρήγορο γεγονός η έντονη φυσική αναγέννηση κυρίως της χαλεπίου πεύκης σε βάρος όμως της κουκουναριάς. Σύμφωνα με μελέτη του δασολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαιτείται τεχνητή αναδάσωση σε καθορισμένους θύλακες της καμένης περιοχής με δενδρύλλια κουκουναριάς που είναι το κυρίαρχο και πιο σημαντικό, αλλά δύσκολα αναγεννώμενο, είδος της περιοχής.
Το Δασαρχείο της Πάτρας παρότι ο πίνακας υλοτομίας έχει ήδη ετοιμαστεί από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην ανάθεση εργολαβίας για την απομάκρυνση των καμένων κορμών από την περιοχή. Η απομάκρυνση αυτή πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς τη χρήση οχημάτων, τα οποία θα κατέστρεφαν τα μικρά δενδρύλλια που έχουν ήδη φυτρώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δασαρχείο προσανατολίζεται στο να αναθέσει την κοπή και απομάκρυνση των καμένων δένδρων σε κατοίκους της περιοχής και όχι σε ειδικό εργολάβο. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την περιοχή λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου οχημάτων (τρακτέρ) στην καμένη έκταση.
Στις 13-10-08 εξαγγέλθηκε πομπωδώς από το ΥΠΕΧΩΔΕ η υπογραφή της ΚΥΑ για την προστασία της περιοχής. Από τότε αγνοείται η τύχη της και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Η παράταση της εκκρεμότητας αυτής έχει σαν αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, να συνεχίζεται η καταπάτηση δασικών εκτάσεων στην περιοχή «Σαμαρέικα» παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε οριστικά και αμετάβλητα, ότι η απόφαση του πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Καββαδά με την οποία είχε κηρύξει αναδασωτέα έκταση 560 στρεμμάτων είναι πέρα για πέρα νόμιμη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1) Για ποιους λόγους καθυστερεί η υπογραφή της ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία;
Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες;
2) Θα γίνει περίφραξη της καμένης έκτασης και πότε;
3) Θα γίνει μελέτη αναδάσωσης με δενδρύλλια κουκουναριάς και ποιος φορέας θα τη χρηματοδοτήσει;
4) Πότε θα γίνει η απομάκρυνση των καμένων κορμών και από ποιον; Θα αποκλειστεί η χρήση βαρέων οχημάτων για να μην καταστραφεί η φυσική αναγέννηση;
5) Πότε θα υλοποιηθούν τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής για την περιοχή των «Σαμαρέικων» και θα αναδασωθεί η καταπατημένη έκταση;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης