Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009


Κόμβος καρμανιόλα στο Μολύκρειο του Δήμου Αντιρρίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση για την επικινδυνότητα του κόμβου στο Μολύκρειο του Δήμου Αντιρρίου κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά εάν προτίθεται να διερευνήσει τη δυνατότητα κατασκευής ανισόπεδου κόμβου στη συγκεκριμένη θέση, εν όψει και της κατασκευής της Ιόνιας οδού και σε ποιες διορθωτικές κινήσεις θα προβεί προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου κόμβου από την μη ορθή λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Σε κόμβο καρμανιόλα εξελίσσεται αυτός του Μολυκρείου στο Δήμο Αντιρρίου, καθώς στο τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν συμβεί δύο τροχαία ατυχήματα, το ένα εκ των οποίων υπήρξε θανατηφόρο.
Αιτία του κακού η σύγχυση που δημιουργείται από τον τρόπο λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών, με τους οδηγούς συχνά πυκνά να παρασύρονται από τις “εντολές” τους. Επίσης, η αυξημένη κίνηση που παρουσιάζεται στην περιοχή, κυρίως από τη ροή αυτοκινήτων από τη γέφυρα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσονται, αποτελούν επιπρόσθετα στοιχεία, τα οποία αυξάνουν το βαθμό επικινδυνότητας.
Οι διορθωτικές κινήσεις είναι επιβεβλημένες, ενώ για μία ακόμα φορά έρχεται στο προσκήνιο ο αρχικός σχεδιασμός, ο οποίος μιλούσε για ανισόπεδα οδοστρώματα, χωρίς ποτέ όμως να προχωρήσει.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αντιρρίου Γιώργος Κολοβός σημείωσε ότι ο δήμος έχει στείλει επανειλημμένως έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητώντας την άμεση επέμβασή τους με διορθωτικές κινήσεις.
Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε ότι, σε έγγραφό του προς το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στις 16-8- 2004, λίγο μετά την έναρξη λειτουργίας της γέφυρας, τόνιζε ότι “η επιλογή του ισόπεδου κόμβου πρόσβασης αποδεικνύεται προβληματική σε σημείο μάλιστα μεγάλης επικινδυνότητας. Η σχεδίασή του με τη δικαιολογία της προσωρινής σύνδεσης είναι προβληματική για τα τεχνητά δεδομένα ενός τέτοιου έργου και η επικινδυνότητά του είναι εμφανής με τη δημιουργία ήδη των πρώτων ατυχημάτων”.
Επειδή οι παρεμβάσεις, που έγιναν έκτοτε δεν αποδείχθηκαν αρκετές για την αποτροπή νέων δυσάρεστων συμβάντων.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1. Προτίθεστε να διερευνήσετε τη δυνατότητα κατασκευής ανισόπεδου κόμβου στη συγκεκριμένη θέση, εν όψει και της κατασκευής της Ιόνιας οδού;
2. Σε ποιες διορθωτικές κινήσεις θα προβείτε προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου κόμβου από την μη ορθή λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης