Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ανάπλαση της περιοχής «Κόκκινου Μύλου» στην Πάτρα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ
ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το θέμα της ανάπλασης στην περιοχή του «Κόκκινου Μύλου» των Ιτεών, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης. Όπως αναφέρει στην ερώτησή του η περιοχή εδώ και έξι χρόνια παραμένει περιφραγμένη και αποκλεισμένη από τη δημόσια χρήση και έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο και εστία μόλυνσης.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον Υπουργό Οικονομικών εάν προτίθεται να μεριμνήσει για την ολοκλήρωση της ανάπλασης και την απόδοση της περιοχής για την αναψυχή των κατοίκων μιας άκρως υποβαθμισμένης περιοχής της Πάτρας.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Από εξαετίας και πλέον, τμήμα της παραλιακής ζώνης της Πάτρας στην περιοχή του «Κόκκινου Μύλου» έχει περιφραχτεί από ένα ψηλό τείχος λαμαρινών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες ανάπλασης στα πλαίσια του προγράμματος URBAN.
Τις εργασίες πραγματοποιούσε κατόπιν συμφωνίας του με το Δ. Πατρέων, ιδιωτική εταιρία, η οποία όμως προέβη σύμφωνα με εκθέσεις της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας και της Οικονομικής Επιθεώρησης, σε σωρεία παραβάσεων και αυθαιρεσιών με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες τόσο με δικαστική απόφαση όσο και με υπουργική απόφαση. Ωστόσο, παρότι ο συγκεκριμένος χώρος, ως κοινόχρηστος, προορίζεται για την αναψυχή των κατοίκων μιας άκρως υποβαθμισμένης περιοχής της Πάτρας, εξακολουθεί να είναι περιφραγμένη και αποκλεισμένη από τη δημόσια χρήση.
Επιπλέον, λόγω του μακροχρόνιου αποκλεισμού της, η έκταση έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, με λιμνάζοντα νερά, δηλαδή σε εν δυνάμει εστία μόλυνσης της ευρύτερης περιοχής.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεται να αποσύρει την περίφραξη από το χώρο και να μεριμνήσει για την απομάκρυνση όλων των υλικών που τον μετατρέπουν σε εστία μόλυνσης και υποβάθμισης της περιοχής;
2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ανάπλασης του συγκεκριμένου χώρου ούτως ώστε να δοθεί προς χρήση στους κατοίκους της περιοχής;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης