Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Περικοπές στη δωρεάν κρατική αρωγή σεισμοπλήκτων
του σεισμού της 8ης Ιουνίου 2008.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Με μια πρωτοφανή απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η κυβέρνηση δείχνει… το ενδιαφέρον της για τους σεισμόπληκτους της Αχαΐας. Αφήνει εκτός κρατικής αρωγής εκατοντάδες πληγέντες από το σεισμό της 8ης Ιουνίου, στερώντας τους τη δυνατότητα να επισκευάσουν ή να ανοικοδομήσουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους.
Το παραπάνω θέμα φέρνει με ερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Με την υπ’αρ. πρωτ: οικ/714/Α32/30-01-2008 απόφαση, το Υπουργείο: Α) εξαιρεί τους δικαιούχους που είχαν με προγενέστερο σεισμό στα σπίτια τους κριθεί ασύμφορα επισκευής- κατεδαφιστέα, δεν έκαναν χρήση και τα διατήρησαν.
Β) Σε αυτούς που τα σπίτια είχαν κριθεί επισκευάσιμα με προγενέστερο σεισμό και είχαν κάνει χρήση άτοκου δανείου και τα επισκεύασαν, αφαιρεί το ανωτέρω ποσό από τη δωρεάν κρατική αρωγή που δικαιούνται για ανακατασκευή των σπιτιών τους που με τον σεισμό της 08/06/08 κρίθηκαν κατεδαφιστέα.
Οι συνέπειες της πιο πάνω απόφασης είναι δυσβάσταχτες για αρκετούς ζημιωθέντες, όπως οι δικαιούχοι που τα σπίτια τους είχαν κριθεί ασύμφορα επισκευής με τον προγενέστερο σεισμό και δεν τα είχαν κατεδαφίσει, είχαν προφανώς μικρότερης έκτασης ζημιές και επειδή το ύψος των άτοκων δανείων δεν αρκούσε για την ανακατασκευή της οικίας τους, αναγκαστικά τα κατοικούσαν. Με το σεισμό της 08/06/08 που ήταν μεγάλης έντασης τα σπίτια τους διαλύθηκαν και άμεσα τους επισκέφθηκαν κλιμάκια μηχανικών του ΤΑΣ ΑΧΑΙΑΣ, χαρακτηρίζοντας τις κατοικίες τους ακατοίκητες δίνοντας τους εντολή να τις εγκαταλείψουν.
Κατόπιν τους κοινοποίησαν πρωτόκολλα επικίνδυνου ετοιμόρροπου κτίσματος με εντολή εντός 5 ημερών να τα κατεδαφίσουν με δικά τους έξοδα και παράλληλα τους ενημέρωσαν να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου αφενός να λάβουν δωρεάν κρατική αρωγή για την άμεση ανακατασκευή του σπιτιού τους, αφετέρου να παραλάβουν προκατασκευασμένους οικίσκους για προσωρινή διαμονή ή να ενοικιάσουν σπίτια δίνοντας τους επιδότηση ενοικίου. Παράλληλα τους οδήγησαν σε ιδιώτες μηχανικούς προκειμένου να εκδώσουν οικοδομικές άδειες ανακατασκευής των σπιτιών τους.
Έτσι πέραν του γεγονότος της γενικής ταλαιπωρίας, έχουν προβεί σε σοβαρά έξοδα (κατεδάφιση οικίας, μετακόμιση, ενοίκια, αμοιβές μηχανικών, αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων για τακτοποίηση εκκρεμοτήτων σε τίτλους ιδιοκτησίας). Σε αρκετούς δε έχουν ήδη αποσταλεί βεβαιώσεις καθορισμού δωρεάν κρατικής αρωγής και έχουν πληρωθεί προκαταβολές 10.000€
Στην περίπτωση των δικαιούχων δωρεάν κρατικής αρωγής. που είχαν από προηγούμενο σεισμό επισκευάσει την κατοικίας τους και είχαν λάβει άτοκο δάνειο, επισκευής, η αφαίρεση του ανωτέρω ποσού είναι τουλάχιστον παράλογη, διότι αφ’ ενός έχουν ήδη αποπληρώσει το δάνειο και αφετέρου τα ανωτέρω έξοδα επισκευής σε τίποτα δεν τους ωφελούν διότι και την κατασκευή της οικίας δεν εμπόδισαν και στην προσπάθεια ανακατασκευής της οικίας δεν μπορούν να φανούν χρήσιμα.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, είναι προφανές ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι ο περιορισμός όσο το δυνατό, των δικαιούχων της δωρεάν κρατικής αρωγής και ενώ έχουν περάσει 8 μήνες από το σεισμό και την έκδοση της υπ.αρ. πρωτ. ΟΙΚ5322/Α32/8-6-08 Απόφασης βάσει της οποίας ενημέρωσαν τους δικαιούχους και κινούσαν τις διαδικασίες εκδίδουν την ανωτέρω απόφαση συμπληρωματικά (ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ) και που από την μεγάλη τους βιασύνη αφενός βάζουν λάθος ημερομηνία (30-01-08 αντί 09), καταρρίπτουν δε όλα τα ρεκόρ ταχύτητας και την κοινοποιούν στο ΤΑΣ ΠΑΤΡΩΝ την 04/02/09.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σκοπεύει να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ;
- Αν όχι, ποια η σκοπιμότητα έκδοσης της εν λόγω απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, 8 μήνες μετά το σεισμό και ενώ οι θιγόμενοι έχουν προβεί σε σοβαρές δαπάνες;
- Σε αυτή την περίπτωση, πώς σκοπεύει το Δημόσιο να καλύψει τις πιο πάνω δαπάνες που διενεργήθηκαν από καλόπιστους πολίτες;

O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης