Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Πρόβλημα στη διάθεση των βοθρολυμάτων σε Δήμους της Αχαΐας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ



Ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης σχετική με το πρόβλημα της διαχείρισης των βοθρολυμάτων που έχει παρουσιαστεί, στο νομό μας. Σε δηλώσεις του για το παραπάνω θέμα ο κ. Τσούκαλης τόνισε:

«Το αδιέξοδο που έχει παρατηρηθεί με το πρόβλημα της διάθεσης των βοθρολυμάτων στους Δήμους Πάτρας και Ρίου αλλά και σε άλλους περιφερειακούς Δήμους της Αχαΐας, καταδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού αλλά και συντονισμού των αρμοδίων στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Ο κίνδυνος από την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των βοθρολυμάτων σε ρέματα και ποτάμια είναι υπαρκτός γι΄ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων χωρίς εκβιαστικές λογικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.»

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σοβαρό πρόβλημα διάθεσης των βοθρολυμάτων έχει δημιουργηθεί σε αρκετούς Δήμους της Αχαΐας μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Ρίου, Πάτρας, Ωλενίας, Παραλίας κ.α μετά την αδυναμία της ΒΙΠΕ και την άρνηση του Δήμου Αιγίου να δεχθούν στους βιολογικούς τους καθαρισμούς τα βοθρολύματα των παραπάνω Δήμων για επεξεργασία.

Δεδομένου ότι ο βιολογικός καθαρισμός της Πάτρας δεν διαθέτει μονάδα επεξεργασίας βοθρολυμάτων, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και τα λύματα παραμένουν αδιάθετα ή εναποτίθενται παράνομα σε διάφορους αποδέκτες (ποτάμια κλπ.).
Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Πάτρας δεν περιλαμβάνεται η επεξεργασία βοθρολυμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδιέξοδο αφού ο Δήμος Αιγίου, (ο βιολογικός καθαρισμός του οποίου μπορεί να επεξεργάζεται βοθρολύματα) αρνείται να δεχτεί λύματα των παραπάνω Δήμων.

Επειδή το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Τι προτίθεστε να κάνετε για την επίλυση του προβλήματος διάθεσης των βοθρολυμάτων των Δήμων Πάτρας και Ρίου;

2) Μετά τη διακοπή διάθεσης των βοθρολυμάτων, και μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, που διατίθενται;


O ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης