Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

Προς τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Ρατσιστικά φαινόμενα στην Πάτρα

Η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης και η σιωπή των τοπικών αρχών έχουν εκκολάψει το αυγό του φιδιού. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται ρατσιστικά φαινόμενα στην Πάτρα, με επεισόδια ξυλοδαρμού αλλοδαπών από αγνώστους. Τα επεισόδια έχουν προκαλέσει την αντίδραση τόσο των ομάδων υποστήριξης των μεταναστών όσο και των τοπικών φορέων, καθώς υπάρχουν βάσιμοι πλέον φόβοι ότι η συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα της Πάτρας και η διαιώνιση των άθλιων συνθηκών διαβίωσης τους, θα οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις επικίνδυνες για τη δημόσια τάξη. Ο κίνδυνος αυτός έχει επισημανθεί επανειλημμένα με πολλαπλές ερωτήσεις μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Πολίτες υπεράνω ρατσιστικής ή ξενοφοβικής υποψίας οδηγούνται αναπόφευκτα σε «τυφλές» συμπεριφορές. Συγχρόνως το άγος της πόλης, ο άθλιος καταυλισμός της Ηρώων Πολυτεχνείου παραμένει, επιτείνοντας την απόγνωση κατοίκων και προσφύγων.

Δεδομένου ότι


1. Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει έκρυθμη, ενώ δεν έχει δοθεί ακόμα ουσιαστική απάντηση της κυβέρνησης σχετικά με τη χορήγηση καθεστώτος επικουρικής προστασίας του μετανάστες της Πάτρας σε όσους το δικαιούνται, παρά τις δεσμεύσεις για εξέταση του θέματος (απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση κ. Τσούκαλη, 880/6.5.08).
2. Η κατασκευή του καταυλισμού στο Δρέπανο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των κατοίκων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1] Προτίθεται να επεξεργαστεί τη λύση ανοικτού τύπου κέντρου φιλοξενίας εντός των ορίων της Πάτρας, ως μία εναλλακτική και βιώσιμη λύση;

2] Προτίθεται να λάβει μέτρα που να προωθούν την ενσωμάτωση των μεταναστών, ώστε να επέλθει κοινωνική ειρήνη;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης