Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Νέο κρούσμα ρύπανσης στη ΒΙΠΕ Πατρών
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το θέμα της ρύπανσης του Πείρου ποταμού μέσω του ρέματος «Μαλιαγκού» από το ξέπλυμα των αύλιων χώρων των εργοστασίων της ΒΙΠΕ, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, η ΒΙΠΕ δεν έχει κατασκευάσει ακόμη την απαιτούμενη δεξαμενή ομβριοσυλλογής για τη συλλογή των νερών που ρυπαίνουν τόσο τα χωράφια της περιοχής, όσο και τον Πατραϊκό κόλπο.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Νέο κρούσμα ρύπανσης του Πείρου ποταμού παρουσιάστηκε στις 29.11.2008 μετά τις βροχοπτώσεις. Όπως καταγγέλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού, το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο «ρέμα Μαλιαγκού», το οποίο δέχτηκε όλα τα όμβρια ύδατα και νερά από το ξέπλυμα των αύλιων χώρων των εργοστασίων που βρίσκονται στο χώρο της ΒΙΠΕ.
Τόσο ο χείμαρρος όσο και αρκετά πλημμυρισμένα χωράφια της περιοχής είχαν δεχθεί νερά με καφέ σκούρο χρώμα με έντονη δυσοσμία από το χώρο της ΒΙΠΕ. Τα απόνερα αυτά από το ξέπλυμα των αύλιων χώρων της ΒΙΠΕ καταλήγουν μέσω του ρέματος «μαλιαγκού» στον Πείρο και από εκεί στον Πατραϊκό κόλπο.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος η ΒΙΠΕ Πατρών είχε δεσμευτεί για κατασκευή μεγάλης δεξαμενής ομβριοσυλλογής, όπου με αντλίες θα παρέχει τα ρυπασμένα νερά στον αγωγό διάθεσης προς τον Πατραϊκό κόλπο. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΒΙΠΕ το έργο αυτό βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης.
Επειδή τα προβλήματα στον Πείρο ποταμό διαιωνίζονται.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1)Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε το συγκεκριμένο έργο να υλοποιηθεί με τη μορφή κατεπείγοντος και να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατό η σχετική μελέτη, ώστε να προστατευτούν τόσο οι περιουσίες των πολιτών, όσο και ο Πατραϊκός κόλπος;

O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης