Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

ΕΠΙΚΑΙΡΗ Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τoν κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Λειτουργία του Περιφερειακού Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα.


Μεγαλύτερη ζημιά απ’ αυτές του σεισμού της 8ης Ιουνίου, έχει προκαλέσει στο Ε.Σ.Υ. του νομού Αχαΐας αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας η αλλοπρόσαλλη πολιτική της ΝΔ.
Από τις 8 Ιουνίου, νοσηλευόμενοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, του Περιφερειακού Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της Πάτρας χωρίς δυνατότητα στοιχειώδους σχεδιασμού. Η ΜΕΘ δεν λειτουργεί ενώ το υγειονομικό σύστημα στερείται 7 αναγκαίων κλινών, η παθολογική κλινική δεν έχει ενιαίο χώρο, η πλαστική χειρουργική λειτουργεί με 2-3 κλίνες, η ουρολογική κλινική είναι συρρικνωμένη σε 7-8 κλίνες, οι δύο καρδιολογικές κλινικές είναι συνεπτυγμένες στα 10-12 κρεβάτια από 30, η χειρουργική κλινική στριμωγμένη σε χώρο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και η μονάδα χημειοθεραπείας και το αιματολογικό τμήμα λειτουργούν σε συνθήκες απαράδεκτες.
Ο κραυγαλέος ερασιτεχνισμός, έχει τινάξει στον αέρα χρονοδιαγράμματα και πολιτικές δεσμεύσεις με αποτέλεσμα την έλλειψη περίπου 250 κρεβατιών και την υπολειτουργία πολλών Νοσοκομειακών Υπηρεσιών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου φέρεται ανήμπορη να επιβάλει αποφάσεις αλλά και δεσμεύσεις της.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης ήταν η διαφαινόμενη ανατροπή και του τελευταίου χρονικού ορίου των έξι μηνών για την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα την παμ-πατραϊκή κινητοποίηση της 30ης Οκτωβρίου.

Δεδομένης της μεσαιωνικής εικόνας που παρουσιάζει το νοσοκομείο που υποτίθεται καλύπτει όλη τη Δυτική Ελλάδα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για συγκροτημένη λειτουργία των κλινικών του νοσοκομείου στους χώρους που έχουν επιλεγεί και γιατί ανατράπηκαν τα χρονοδιαγράμματα (31.07.08) για την παράδοση της αντισεισμικής μελέτης και την επαναλειτουργία του νοσοκομείου (15.09.08);


2. Δεδομένου ότι το έργο επαναθεμελίωσης θα διαρκέσει πάνω από έξι μήνες από την ανάθεση της εργολαβίας, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση ώστε να οργανωθεί και να λειτουργήσει σωστά το νοσοκομείο στο άμεσο μέλλον; Πότε προβλέπεται η επαναλειτουργία του νοσοκομείου;

Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης