Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Αναφορά Τσούκαλη προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τη φωτιά στη Στροφυλιά.


Αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης ζητώντας να διερευνηθεί εάν υπάρχουν πράξεις ή παραλήψεις ατόμων και υπηρεσιών για την καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε την 1-11-08 στο δασικό οικοσύστημα.
Στην αναφορά του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών

Το δάσος της Στροφυλιάς των Νομών Αχαΐας και Ηλείας αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα πεύκων Χαλεπίου και κουκουναριάς, το οποίο εντάσσεται σ΄ ένα ευρύτερο πλέγμα υγροτόπων οι οποίοι προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη RAMSAR και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.
Την 1η Νοεμβρίου εκδηλώθηκε καταστροφική πυρκαγιά η οποία έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρο το δασικό οικοσύστημα. Η φωτιά έκαψε τελικά περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις την έθεσαν υπό έλεγχο την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η πιθανότερη αιτία είναι ο εμπρησμός που ξεκίνησε από την περιοχή «Σαμαρέϊκα».
Η καταστροφή που υπέστη το δάσος είναι σημαντική και υπάρχουν ευθύνες μιας και δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής, παρότι οι καιρικές συνθήκες ήταν χειρότερες από τις προηγούμενες ημέρες.
Κατά τη διερεύνηση των ευθυνών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω στοιχεία:
1] Το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκαν στην περιοχή κοντά στο δάσος περισσότερες από 5 πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν τμήμα του Καλαμιώνα του παρακείμενου έλους της Λάμιας θέτοντας σε κίνδυνο και το δάσος. Μια από τις φωτιές επεκτάθηκε και στο δάσος καίγοντας λίγα μόνο δέντρα, αφού επενέβησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Παρά τις επανειλλημένες πυρκαγιές τα μέτρα προστασίας δεν εντάθηκαν στην περιοχή.
2] Η φωτιά εκδηλώθηκε την 1.11.2008 μια ημέρα μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου όπου τα μέτρα επιφυλακής είχαν ατονίσει. Παρά το γεγονός ότι οι κλιματολογικές συνθήκες της περιόδου εκείνης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ευνοούσαν τις πυρκαγιές, δεν έγινε καμία προσπάθεια παράτασης της αντιπυρικής περιόδου.
3] Η εκδήλωση της πυρκαγιάς συνέπεσε λίγες μέρες μετά την υπογραφή από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου. Η ΚΥΑ καθόριζε τα μέτρα προστασίας και τις χρήσεις γης στην περιοχή με σκοπό την προστασία των οικοσυστημάτων.
4] Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή των «Σαμαρεϊκων» όπου στο παρελθόν είχαν προκληθεί εκχερσώσεις και καταπατήσεις τμημάτων του δάσους καθώς και ανέγερση αυθαιρέτων κτισμάτων που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν, παρανόμως.
5] Κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς δρόμοι πρόσβασης των οχημάτων.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν είχε γίνει καθαρισμός του δάσους για την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ να διερευνήσετε αν υπάρχουν πράξεις ή παραλείψεις ατόμων και υπηρεσιών για την καταστροφή που υπέστη το δασικό οικοσύστημα της Στροφυλιάς.

Πάτρα 11-11-08
Νίκος Τσούκαλης
Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ