Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Επίσκεψη Τσούκαλη στο πλοίο “Rainbow Warrior” της Greenpeace στην Κόρινθο


Στο λιμάνι της Κορίνθου βρέθηκε την Πέμπτη 2-10-08 ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης συμμετέχοντας σε αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο πλοίο “Rainbow Warrior” της Greenpeace.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ,ο κ. Τσούκαλης καθώς και οι, Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος Π.Γ. ΣΥΝ και υπεύθυνος για το περιβάλλον, η Χαρά Παπαϊωάννου, μέλος της ΚΠΕ και Γραμματείας Τμήματος Οικολογίας και ο Ρήγας Παναγιώτης, μέλος ΚΠΕ και Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, επισκέφθηκαν το λιμάνι της Κορίνθου και συμμετείχαν στη Συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Greenpeace ενάντια στον λιθάνθρακα στο πλοίο της οργάνωσης, «Rainbow Warrior».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μεταξύ άλλων τόνισε:

Ο Κορινθιακός κόλπος και η ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα ο ενεργειακός σκουπιδοτενεκές της χώρας. Θα έλεγε κανείς ότι η χώρα μας προορίζεται να γίνει ο ενεργειακός σκουπιδοτενεκές της Ευρώπης.
Κυρίως σε μία περίοδο όπου στην επικαιρότητα κυριαρχούν οι εξελίξεις αυτής της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όπως την λένε. Εγώ θα έλεγα, κυριαρχούν εξελίξεις που σηματοδοτούν το πέρασμα σε μία νέα εποχή. Έχουμε την χρεοκοπία ενός οικονομικού μοντέλου, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχε παρουσιαστεί ως μονόδρομος. Είναι ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο στηρίζεται στην αλόγιστη .οικονομική .μεγέθυνση κα ανάπτυξη με μοναδικό σκοπό το κέρδος..Αυτό το οικονομικό μοντέλο σήμερα χρεοκοπεί. Και ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε ιστορικές στιγμές πιστεύω ότι περνάμε σε μια νέα ιστορική φάση, είναι ιδιαίτερα επιτακτικό σήμερα για την ανάγκη ανάδειξης ενός νέου μοντέλου της ανάπτυξης όπου η μεγέθυνση δεν θα στηρίζεται στο κέρδος και στην κερδοσκοπία. Θα στηρίζεται στις κοινωνικές ανάγκες και στην αρχή της αειφορίας.

Στην χώρα μας, έχουμε τη δυστυχία να έχουμε μια κυβέρνηση και κυρίως έναν υπουργό ο οποίος βρίσκεται προσανατολισμένος στις αντιλήψεις περί ανάπτυξης που επικρατούσαν διεθνώς στην δεκαετία του 50. Στη Γερμανία εγκρίθηκαν μέτρα για σταδιακό κλείσιμο της βιομηχανίας άνθρακα με τη διακοπή των κρατικών επιδοτήσεων ώστε τα ανθρακωρυχεία της χώρας να έχουν κλείσει έως το 2018. Η Βρετανία δεσμεύτηκε να κλείσει όλους τους ανθρακικούς σταθμούς μέχρι το 2016. Ενώ στο πρόσφατο παρελθόν κατάφερε να μειώσει την εξάρτηση από τον άνθρακα κατά το 1/3 σε μια μόνο δεκαετία 1990-2000.Η Σουηδία έθεσε ως στόχο την απαγκίστρωση από τα ενεργειακά καύσιμα ως το 2020. Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την απόλυτη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2030. Ενώ η Δανία σκοπεύει να καλύψει το 50% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από αιολική ενέργεια ως το 2030.

Είμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο το οποίο θα έχει οικονομικές διαστάσεις, διότι, όπως πολύ καλά ειπώθηκε από τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, κάθε μονάδα λιθάνθρακα που θα ιδρύεται από εδώ και στο εξής, θα κοστίζει επιπλέον διότι είναι αναγκασμένη να πληρώνει η χώρα πρόστιμο από εδώ και στο εξής. Θα κοστίζει 360 εκ. ανά μονάδα λιθάνθρακα και αυτό το κόστος θα μετακυλισθεί στα τιμολόγια, άρα στους φορολογούμενους πολίτες-καταναλωτές.