Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Κράτηση μεταναστών σε container στο λιμάνι της Πάτρας και άρνηση εισόδου σε βουλευτή και δικηγόρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Στη βουλή φέρνει το θέμα των συνθηκών κράτησης των μεταναστών στην Πάτρα ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Στις 13 Οκτωβρίου, αντιπρόσωπος της Κίνησης για την Προστασία των Μεταναστών και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με επικεφαλείς τον τοπικό βουλευτή και το δικηγόρο της Οργάνωσης επιχείρησαν να επισκεφθούν το χώρο κράτησης μεταναστών προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους κρατούμενους στα πλαίσια εντολής εκπροσώπησης τους για την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Ο συγκεκριμένος χώρος κράτησης είναι ουσιαστικά ένα container 25 τ.μ., ανήλιο με τρείς μικρούς φεγγίτες για εξαερισμό. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανύπαρκτες καθώς καταγγελίες αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι ενίοτε ανέρχονται στους πενήντα κοιμούνται στο δάπεδο.

Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν για να ελέγξουν το χώρο, ο μεν βουλευτής για την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και ο δε δικηγόρος στα πλαίσια της εντολής εκπροσώπησής τους, αντιμετώπισαν την άρνηση των υπευθύνων ασφάλειας του λιμανιού να τους επιτρέψουν την είσοδο. Οι υπεύθυνοι ανέφεραν ότι εκτελούν εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η είσοδος επιτρέπεται μετά από εξουσιοδότηση του Υπουργείου.
Σύμφωνα όμως με τον ΑΚ (άρθρα 217-235), μόνο στις περιπτώσεις που ο νόμος απαιτεί πληρεξούσιο για την πράξη που επιχειρεί ο δικηγόρος, επιβάλλεται να το προσκομίσει. Διαφορετικά η πληρεξουσιότητα τεκμαίρεται. Για το λόγο αυτό ο Κώδικας Δικηγόρων (Ν.Δ.3026/1954, άρθρο 45) ορίζει ότι η είσοδος στις δημόσιες υπηρεσίες είναι ελεύθερη και επιτρέπεται στους δικηγόρους με την απλή επίδειξη της ταυτότητάς τους.

Εξάλλου, ο ΚΠΔ προβλέπει ότι σε περίπτωση προσωρινής κράτησης (283 ΚΠΔ) επιβάλλεται η πρόσβαση σε δικηγόρο χωρίς την απαίτηση εξουσιοδότησης, όχι μόνο λόγω της εφαρμογής του άρθρου 6, παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου αλλά και λόγω του πρακτικώς ανεφάρμοστου της εξεύρεσης δικηγόρου από το ίδιο το πρόσωπο που κρατείται. Και ο Σωφρονιστικός κώδικας όμως προβλέπει την απρόσκοπτη επικοινωνία και πρόσβαση σε συνήγορο (άρθρ. 51 παρ.1, 53 παρ.2 Ν. 2776/1999).
Δεδομένου ότι υπέρ της πρόσβασης των δικηγόρων σε κέντρα κράτησης έχει ταχθεί και ο συνήγορος του πολίτη και ότι το συγκεκριμένο container βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του λιμανιού, δίπλα στο σημείο υποδοχής, ελεύθερο περιμετρικά στη θέα οποιουδήποτε.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Βάσει ποιάς διάταξης και ποιών εντολών απαγορεύτηκε στον νομικό προστάτη των κρατουμένων η είσοδος στο χώρο κράτησής τους;
2. Tι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να εγγυηθεί την απρόσκοπτη πρόσβαση των δικηγόρων στα κέντρα κράτησης οποιασδήποτε μορφής, βεβαιώνοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του ελληνικού και διεθνούς νομοθετικού πλαισίου;
3. Γιατί απαγορεύεται σε βουλευτές η είσοδος σε χώρους κράτησης χωρίς ειδική άδεια και πώς είναι δυνατόν να ασκήσουν έτσι τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού ελέγχου;
4. Με ποιο τρόπο σκοπεύει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μεταναστών οι οποίοι κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες για διάστημα που μπορεί να φτάσει και τους τρείς μήνες;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης