Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Καθυστέρηση υπογραφής ΚΥΑ για την προστασία του Εθνικού πάρκου Χελμού Βουραϊκού

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα της καθυστέρησης της υπογραφής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Παρά τη δέσμευση του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι η ΚΥΑ θα υπογραφεί εντός του Ιουνίου παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση, δημιουργώντας φόβους για τροποποίηση του αρχικού σχεδίου, το οποίο είχε εγκριθεί απ’ τους τοπικούς φορείς.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στις 26 Μαΐου απαντώντας στην υπ΄ αριθμ. 960/20-5-2008 επίκαιρη ερώτησή μου, είχατε δεσμευτεί ότι οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου Στροφυλιάς και Χελμού Βουραϊκού θα υπογραφούν σε λίγες εβδομάδες, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Έστω και με καθυστέρηση, εκδώσατε την ΚΥΑ για τη Στροφυλιά, ενώ καθυστερεί αδικαιολόγητα η αντίστοιχη του Χελμού - Βουραϊκού.
Επειδή υπάρχει έντονη φημολογία ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε πιέσεις που ασκούνται για την τροποποίηση του αρχικού σχεδίου,
Επειδή ομόθυμη είναι η βούληση των φορέων της Αχαΐας για την υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Γιατί καθυστερεί η υπογραφή της ΚΥΑ για την προστασία του εθνικού πάρκου Χελμού Βουραϊκού;
2. Αληθεύουν οι φήμες ότι αυτό οφείλεται σε πιέσεις για τροποποίηση του αρχικού και εγκεκριμένου από τοπικούς φορείς σχεδίου της ΚΥΑ; Αν όχι πότε προβλέπεται η υπογραφή της;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης