Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Χρηματοδότηση Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΟΥΡΑΚΗ

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Τάσος Κουράκης. Το ίδρυμα αντιμετωπίζει προβλήματα μισθοδοσίας των εργαζομένων λόγω οφειλής 1.622.000 Ευρώ. Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν:

Σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης αντιμετωπίζει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και ΄Ερευνας (ΙΤΕ), το οποίο περιλαμβάνει επτά Ερευνητικά Ινστιτούτα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία συνεργάζονται στενά και δημιουργικά ως ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ΄Ερευνας και Τεχνολογικής ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΤΕ ήλθε πρώτο μεταξύ όλων των Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΙΔΕΕΣ», κατακτώντας δύο από τα τέσσερα συνολικά προγράμματα που κέρδισαν όλα τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας μας.
Θα ανέμενε κανείς από την πλευρά της Κυβέρνησης να υπάρχει η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος. Αντ΄ αυτού και παρά τις υποσχέσεις για χρηματοδότηση που είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο του 2008 από τον τότε Γ.Γ. ΄Ερευνας και Τεχνολογίας καθηγητή κ. Ιωάννη Τσουκαλά, το ίδρυμα αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Όπως αναφέρουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, ο κ. Τσουκαλάς είχε δηλώσει κατηγορηματικά από τις 11 Ιανουαρίου 2008 ότι το οφειλόμενο ποσό του 1.622.000 Ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού του ΙΤΕ θα πιστωθεί στο λογαριασμό του στις αρχές Ιουνίου. Το ποσό αυτό αφορά στη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού του Ι.Τ.Ε. (Π.Δ. 164/2004) το οποίο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά «λησμονεί» η Κυβέρνηση να το ενσωματώσει στον τακτικό προϋπολογισμό.
Επειδή πέρασαν πάνω από εννέα μήνες και η δέσμευση για καταβολή του οφειλόμενου ποσού δεν τηρήθηκε.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Που οφείλεται η σημαντική καθυστέρηση χρηματοδότησης του ΙΤΕ;
Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην άμεση καταβολή του ποσού του 1.622.000 Ευρώ και την ενσωμάτωσή του στον τακτικό προϋπολογισμό του ΙΤΕ για το 2009, όπως έπρεπε να συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια;

Oι ερωτώντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
Νίκος Τσούκαλης