Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Στη βουλή το θέμα του Καταυλισμού


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Η ερώτηση που απευθυνόταν προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους το εγχείρημα της δημιουργίας καταυλισμού, εκτός των ορίων του Δήμου της Πάτρας, χωρίς τη λήψη ταυτόχρονων μέτρων χορήγησης επικουρικής προστασίας σε όσους αλλοδαπούς δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, θα αποδειχθεί ατελέσφορο. Παράλληλα, ο κ. Τσούκαλης τόνισε την έλλειψη διαβουλεύσεων με τοπικούς φορείς, προκειμένου για την επιλογή του χώρου εγκατάστασης των αλλοδαπών.

Ο Υφυπουργός κ. Νάκος στην απάντησή του δήλωσε ότι η επιλογή του χώρου κέντρου φιλοξενίας έγινε μετά από ενδελεχή μελέτη 10 εναλλακτικών λύσεων και με βάση την έκθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δεν φάνηκε όμως να γνωρίζει τα προβλήματα διεκδίκησης της συγκεκριμένης περιοχής από ιδιώτες. Αν και αναγνώρισε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και χρόνιο, θεωρεί ότι η λειτουργία του νέου καταυλισμού θα αποτελέσει λύση ενώ ταυτόχρονα δεν θεώρησε αναγκαίο να απαντήσει στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να μεταβεί στην Πάτρα.

Ο κ. Τσούκαλης, στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης και η σιωπή των τοπικών αρχών έχουν εκκολάψει το αυγό του φιδιού. Η Πάτρα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης με τις ομάδες προσφύγων να συμπλέκονται για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο του λιμανιού. Πολίτες υπεράνω ρατσιστικής ή ξενοφοβικής υποψίας οδηγούνται αναπόφευκτα σε «τυφλές» συμπεριφορές. Συγχρόνως το άγος της πόλης, ο άθλιος καταυλισμός της Ηρώων Πολυτεχνείου παραμένει, επιτείνοντας την απόγνωση κατοίκων και προσφύγων. Λάβατε κρίσιμες αποφάσεις χωρίς κοινωνική διαβούλευση και με τέτοιο περιεχόμενο που καταδεικνύει άγνοια του φαινομένου. Επαναφέρω τη μόνη ρεαλιστική πρόταση που έχουμε διατυπώσει από ετών. Την άμεση δημιουργία ανοιχτού χώρου φιλοξενίας εντός των ορίων του δήμου της Πάτρας και την ταυτόχρονη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω του καθεστώτος επικουρικής προστασίας. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει επιδείξει μια προκλητική αδιαφορία. Αν και η ΝΔ κυβερνά εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει μεταβεί ποτέ κανείς στην Πάτρα ώστε να διαβουλευτεί με τους τοπικούς βουλευτές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς επιμένουμε ότι η λύση η οποία προκρίθηκε δεν είναι βιώσιμη. Ο χώρος είναι στον «αέρα» γιατί υπάρχουν ιδιωτικές διεκδικήσεις ενώ η απόσταση 20 χλμ. από το λιμάνι, καθιστά την επιλογή μη βιώσιμη. Η δημιουργία καταυλισμού θα αποσυμφορήσει το έκρυθμο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Πάτρα το τελευταίο διάστημα μόνο αν συνοδευτεί με τη χορήγηση καθεστώτος επικουρικής προστασίας και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσες περιπτώσεις είναι δυνατόν».