Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών: Χωρίς αντίκρισμα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Πλαστές και χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα αποδεικνύονται σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν οι διαβεβαιώσεις της Ν.Δ. και προσωπικά του κ. Καραμανλή και Στυλιανίδη, για τον υπ' αριθμόν 3696/2008 νόμο που ψήφισαν για τα ΚΕΣ. Η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. ΜακΚρίβι στους πρόσφατους ψευδείς ισχυρισμούς του κ. Καραμανλή προκύπτει μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτούσε την Κομισιόν κατά πόσο οι ελληνικές αρχές μπορούν, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ., να ελέγχουν τα τυπικά προσόντα των διδασκόντων, το πρόγραμμα σπουδών και να αξιολογούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν με συμφωνίες με ξένα πανεπιστήμια.

Στην απάντησή του ο κ. ΜακΚρίβι ξεκαθαρίζει με διπλωματικό μεν τρόπο αλλά απολύτως τα πράγματα τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα «να ελέγχει τους τίτλους εκπαίδευσης δασκάλων ή να αξιολογεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα.», σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Αναφερόμενος στο παραπάνω ζήτημα ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης δήλωσε:

Η παραπάνω απάντηση του επιτρόπου κ. ΜακΚρίβι ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όσα είχα αναφέρει σε ομιλία μου (πρακτικά βουλής 13-5-08) κατά τη συζήτηση αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Αποδεικνύεται ότι ο νόμος για τα κολέγια είναι νόμος «Μαΐμού και δεν έχει καμία αξία.

Στην τοποθέτησή μου στη βουλή είχα αναφέρει επί λέξη:

«…Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ως οικονομική δραστηριότητα, θα αποτελέσουν αντικείμενο πολιτειακής ρύθμισης μόνο εφόσον αυτή σέβεται το παραπάνω όριο, δηλαδή δεν θίγει τον πυρήνα της οικονομικής ελευθερίας. Για παράδειγμα, ο νομοθέτης μπορεί να ορίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την επιλογή των μελών ΔΕΠ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά δεν μπορεί να στερήσει από τον επιχειρηματία την δυνατότητα να επιλέγει ελεύθερα, ανάμεσα σε αυτούς που θεωρεί ότι διαθέτουν αυτά τα ελάχιστα προσόντα. Μπορεί το πανεπιστήμιο να θέσει κάποιους όρους λειτουργίας, όμως δεν μπορεί να επιβάλλει την αυτοδιοίκησή του. Αντίθετα, ο επιχειρηματίας είναι φορέας αξίωσης. Αυτός θα διαχειρίζεται τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Εάν δε ο νομοθέτης προσπαθήσει να περιορίσει αυτό το δικαίωμά του, με βεβαιότητα μπορούμε να προβλέψουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αναγκαστεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ακυρώσει μια τέτοιου είδους παρέμβαση.»

Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. H κυβέρνηση σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ δεν έχει το δικαίωμα ούτε να ελέγχει τα προσόντα των διδασκόντων ούτε να αξιολογεί τα ΚΕΣ τη στιγμή που τα δημόσια πανεπιστήμια υφίστανται ήδη την αξιολόγηση με το νόμο-πλαίσιο.