Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Χρηματοδότηση υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΒΕΛΗ, ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση για το θέμα της χρηματοδότησης των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν:

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν από το 2000 ένα πλέγμα από πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, σε πάνω από 650 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, Μονάδες Βοήθεια στο Σπίτι και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Οι υπηρεσίες αυτές που μέχρι σήμερα λειτουργούν κυρίως με κοινοτικούς πόρους του Β’ και Γ’ ΚΠΣ και απασχολούν περισσότερους από 2000 εργαζομένους, απευθύνονται στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι μετανάστες, οι άνεργοι κλπ.
Σε ερώτηση που απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης στον αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης προγραμμάτων και δομών κοινωνικής μέριμνας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, ο Επίτροπος απάντησε ότι προβλέπεται αυτή η δυνατότητα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αν και τέτοια προγράμματα μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη χορήγηση ενισχύσεων σε μεμονωμένους δικαιούχους παρά στη Συγχρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών των δομών κοινωνικής μέριμνας, αντίθετα από το Β΄και Γ΄ ΚΠΣ. Μάλιστα, βάσει της συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής, η οποία εκτείνεται στο ελληνικό εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» και στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα, η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των δομών κοινωνικής μέριμνας θα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών από την 1η Σεπτεμβρίου 2008.
Δεδομένου ότι όπως έχουμε επανειλημμένα αναδείξει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πολλά προγράμματα κινδυνεύουν να σταματήσουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών καθώς και ότι η ίδια η κυβέρνηση επέλεξε να αναλάβει την αποκλειστική τους χρηματοδότηση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να μην εντάξει τα εν λόγω προγράμματα στο ΕΣΠΑ;
- Πως σκοπεύει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και συνέχεια του κοινωνικού τους έργου;
- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για παροχή υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι»;
- Πότε αναμένεται να υλοποιηθεί το σχέδιο για την παροχή υπηρεσιών παιδικής φροντίδας στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού 2007-2013»;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης