Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Αντικατάσταση του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής του νέου Μουσείου Πατρών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση για το θέματης αντικατάστασης του Προέδρου της επιστημονικής επιτροπής του νέου Μουσείου Πατρών, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

"Εύλογες απορίες προκάλεσε στην κοινωνία και τους φορείς της Πάτρας η αιφνίδια και αναιτιολόγητη αντικατάσταση του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Νέου Μουσείου Πατρών κ. Λάζαρου Κολώνα.
Η αντικατάσταση έγινε ενώ το Μουσείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του που έχει οριστεί ο Σεπτέμβριος του 2009 και συγκεκριμένα ενώ υπολείπονται οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης της έκθεσης διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, προμήθεια μακετών και η εγκατάσταση του ειδικού φωτισμού των εκθεμάτων.
Ο αποπεμφθείς Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής αποτελούσε την «ψυχή» ολοκλήρωσης του έργου από τη σύλληψή του, το 1983 μέχρι και σήμερα, δηλαδή 1 χρόνο πριν την ολοκλήρωσή του. Με την επιστημονική του επάρκεια, την εμπειρία του αλλά και κυρίως με τη βαθειά γνώση και την αγάπη του για την περιοχή, διαμόρφωσε την χωροταξία της έκθεσης και την κατάταξη των εκθεμάτων.
Εδώ και αρκετό καιρό φημολογείτο έντονα η πρόθεση να τον αποπέμψετε λόγω της απάδουσας συμπεριφοράς του, να πιέζει δηλαδή, για την άμεση διάθεση του ποσού των 2,6 εκατ. Ευρώ αλλά και την επαναπρόσληψη των 25 συμβασιούχων – εργαζομένων στο ΤΔΠΕΑΕ της Πάτρας, προϋποθέσεις απαραίτητες για την ολοκλήρωση του Μουσείου.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1]
Ποιοι λόγοι επέβαλαν την αντικατάσταση του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου Πατρών ένα (1) μόλις χρόνο πριν την ολοκλήρωσή του;
2] Πιστεύετε ότι με την ενέργειά σας αυτή και την συνακόλουθη περίοδο ενημέρωσης του νέου υπευθύνου είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί το Μουσείο στην προβλεπόμενη προθεσμία (Σεπτέμβριος 2009);
3] Πότε προβλέπεται να διατεθεί το ποσό των 2,6 εκατ. Ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών;
4] Γιατί παραμένει η εκκρεμότητα επαναπρόσληψης των 25 συμβασιούχων του ΤΔΠΕΑΕ της Πάτρας;"

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης