Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Τριτοκοσμικές οι συνθήκες κράτησης στην αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ερώτηση για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Τριτοκοσμικές παραμένουν οι συνθήκες κράτησης στην αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας παρά τις δεσμεύσεις του υφυπουργού κ. Χηνοφώτη για τη βελτίωσή τους. Σε ερώτησή μου (3125/158) που υπέβαλα στις 11-12-07 είχα αναφερθεί στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και στην έλλειψη στοιχειωδών υγειονομικών συνθηκών στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας.

Απαντώντας ο κ. Χηνοφώτης στην ερώτησή μου ανέφερε ότι «δόθηκαν εντολές και οδηγίες για την εξεύρεση κατάλληλων οικημάτων προς μίσθωση» και πως «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την έγκριση των απαιτούμενων κονδυλίων , προς εξωραϊσμό των κρατητηρίων των εν λόγω υπηρεσιών, ώστε να παρέχονται οι όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και διαμονής των φιλοξενουμένων και εργαζόμενων στους χώρους αυτούς σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας»

Ένα περίπου χρόνο μετά η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά έχει επιδεινωθεί όπως προκύπτει από φωτο-ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημέρα» των Πατρών. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν παρουσιάζουν σκηνές που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό μας. Άνθρωποι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα μαζί με σκουπίδια και ακαθαρσίες. Εικόνες ντροπής για ένα κράτος που θέλει να λέγεται πολιτισμένο.

Επειδή η διαιώνιση του προβλήματος μας εκθέτει ως χώρα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις για ενοικίαση κατάλληλων οικημάτων για την αποσυμφόρηση των κρατητηρίων;
2. Γιατί δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης των κρατουμένων
3. Ποια επί πλέον μέτρα σκοπεύει να πάρει για την επίλυση του προβλήματος που μας εκθέτει ως πολιτισμένη χώρα;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης