Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Απαράδεκτες οι συνθήκες στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


Στη βουλή φέρνει το θέμα των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης επισκέφτηκε το χώρο των φυλακών, συνομίλησε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους και καταθέτει τις διαπιστώσεις του, τόσο για της συνθήκες κράτησης , παρ ότι δεν του επετράπη να συναντηθεί με κρατούμενους, όσο και για τα προβλήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Κατόπιν των ανώνυμων καταγγελιών-έκκλησης ομάδας σωφρονιστικών υπαλλήλων, επισκέφθηκα τις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής μου δήλωσα ότι τα σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της χώρας, καθώς και αυτό του Αγίου Στεφάνου, αποτελούν αποθήκες ανθρώπων, επικρατεί δε, σχεδόν το απόλυτο άβατο και ο νόμος της σιωπής.

Το περιεχόμενο των δηλώσεων υπαγορεύτηκε από τις εξής διαπιστώσεις:

α] Ακόμα και ένας βουλευτής δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί ελεύθερα τους χώρους κράτησης των κρατουμένων ούτως ώστε να διαπιστώσει τη βασιμότητα ή μη των καταγγελλομένων.
β] Με δυναμικότητα 340 κρατουμένων κρατούνται αυτή τη στιγμή 780 περίπου.
γ] Σύμφωνα με τον οργανισμό του καταστήματος (επί 340 κρατουμένων) λείπουν 20 περίπου σωφρονιστικοί υπάλληλοι, 3 με 4 κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατρος και νοσηλευτικό προσωπικό. Φανταστείτε τις ελλείψεις επί 780 κρατουμένων !
δ] Για το «αστρονομικό» ποσό των 1.000 ευρώ μηνιαίως!! δεν παρέχονται στους κρατούμενους είδη άμεσης προσωπικής ανάγκης π.χ. προσφέρεται ένα χαρτί υγείας το μήνα, καθόλου ξυριστικά, κλπ.
ε] Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων είναι αλλοδαποί και κατά κανόνα άποροι, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προμήθειας τηλεκαρτών και τσιγάρων.
στ] Κανένα πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης ή στήριξης των κρατουμένων δεν έχει υλοποιηθεί κατά το τελευταίο έτος, σε αντίθεση με άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Σας μεταφέρουμε ως έκκληση του προσωπικού της κοινωνικής υπηρεσίας την αναγκαιότητα λειτουργίας ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας.
ζ] Οι φυλακές βρίσκονται στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της Αχαΐας, στη καρδιά της Βιομηχανικής Περιοχής της Πάτρας. Κατά τις βραδινές κυρίως ώρες η δυσοσμία είναι τόσο αφόρητη όσο είναι αδύνατη η εργασία ακόμα και αυτών των υπαλλήλων της φυλακής, φανταστείτε των κρατουμένων.
η] Το ωράριο των υπαλλήλων σύμφωνα με τις καταγγελίες παραβιάζεται αφού μετά τη δεύτερη νυκτερινή βάρδια (01.00΄- 7.30΄), δεν ακολουθεί μια πλήρης ημέρα ανάπαυσης (ρεπό), όπως προβλέπει ο νόμος.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1] Γιατί ορθώνονται εμπόδια στους βουλευτές για ελεύθερη επίσκεψη στους χώρους κράτησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;
2] Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων των πιο πάνω φυλακών και την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού και συγκεκριμένα για την άμεση πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών, ψυχιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού;
3] Πως αξιολογείται και τι προβλέπεται να κάνετε προκειμένου να εξασφαλιστεί το ποσό των 1.000 ευρώ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στους κρατούμενους να εξασφαλίζουν τα στοιχειώδη προσωπικά τους είδη;
4] Για ποιο λόγο τον τελευταίο χρόνο δεν έχει αναπτυχθεί κανένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης, ένταξης, επανένταξης, απεξάρτησης στις συγκεκριμένες φυλακές και ποιος είναι υπεύθυνος γι΄ αυτό;
5] Σκοπεύετε να ικανοποιήσετε την έκκληση της κοινωνικής υπηρεσίας των φυλακών για τη λειτουργία στους χώρους της ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας;
6] Τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση του ωραρίου λειτουργίας και συγκεκριμένα η παροχή ρεπό αμέσως μετά τη δεύτερη νυκτερινή βάρδια (01.00΄- 7.30΄);
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης