Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Ασφαλής επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ερώτηση για το θέμα της ασφαλούς επαναλειτουργίας του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» κατέθεσε στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Έντονες ανησυχίες και εύλογο προβληματισμό προκαλεί στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και στους φορείς της Πάτρας, η πορεία αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε στο νοσοκομείο «΄Αγιος Ανδρέας» ο σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008 και αυτό γιατί ο μεγάλος κίνδυνος για την ασφαλή επαναλειτουργία του ήταν η αντισεισμική θωράκισή του.
Όπως είναι γνωστό, το κτίριο που κατασκευάστηκε με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας όπως επανειλημμένα είχε διαπιστωθεί τόσο από το Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδας όσο και από τις πρόσφατες γνωμοδοτήσεις επιστημόνων.
Αμέσως μετά το σεισμό είχε εξαγγελθεί και διαβεβαιωθεί επανειλημμένα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά από τον κ. Αβραμόπουλο ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου 2008, θα είχε εκπονηθεί και δημοσιοποιηθεί η μελέτη σεισμικής θωράκισης του κτιρίου, κρίσιμη προϋπόθεση και όρος για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου. ΄Εκπληκτοι και απορημένοι όμως πληροφορούμαστε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο χωρίς να προηγηθεί η πιο πάνω δέσμευση. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη επιστημονική αμφισβήτηση ως προς την δυνατότητα εκτέλεσης των εργασιών αντισεισμικής θωράκισης κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νοσοκομείου και γι΄ αυτό το λόγο δεν έχει εκπονηθεί η μελέτη.

Επειδή οι πιο πάνω πληροφορίες, λογικό είναι να καθιστούν έντονα επιφυλακτικούς και ανήσυχους, όλη τη νοσηλευτική κοινότητα του νοσοκομείου, έχουν οδηγήσει το σωματείο εργαζομένων στην απόφασή τους, να μην επιστρέψουν στους χώρους του νοσοκομείου εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί η ασφάλειά του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Γιατί δεν ολοκληρώθηκε η μελέτη σεισμικής θωράκισης του κτιρίου μέχρι την 31η Ιουλίου 2008, όπως είχε διαβεβαιώσει ο ίδιος ρητά αλλά ούτε και μέχρι σήμερα;
2) Αληθεύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων, μεταξύ των επιστημόνων και των υπηρεσιών του Υπουργείου, όσον αφορά την διαδικασία της πλήρους αποκατάστασης των ζημιών του νοσοκομείου και την παράδοσή του για λειτουργία με πλήρη ασφάλεια;
3) Θεωρεί εύλογη και δικαιολογημένη την ανησυχία των εργαζομένων του νοσηλευτικού προσωπικού και την άρνησή τους να επιστρέψουν στους χώρους του νοσοκομείου, πριν την υλοποίηση της ως άνω δέσμευσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης