Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008


Στον αέρα η μεταφορά μαθητών στο ν. Αχαΐας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Στη βουλή φέρνει το θέμα της μεταφοράς των μαθητών του ν. Αχαΐας ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης στην ερώτησή του αναφέρει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να μην υπάρξει μεταφορά των μαθητών, λόγω των περσινών οφειλών στους μεταφορείς και ερωτά τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών τι προτίθενται να πράξουν για την εξόφληση των δικαιούχων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σοβαρότατο πρόβλημα στη μεταφορά μαθητών αντιμετωπίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας για το νέο σχολικό έτος 2008-09, λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων στους μεταφορείς των μαθητών.

Οι οφειλές για το προηγούμενο σχολικό έτος 2007-08, όπως ανακοινώθηκε απ τη Νομαρχία Αχαΐας φτάνουν τα 4 εκ Ευρώ και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να μην υπάρξει μεταφορά μαθητών προς τα σχολεία.

Η πρόσθετη πίστωση ύψους 10 εκ. Ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό του 2008 που ανακοινώθηκε απ τον κ. υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για όλη τη χώρα, είναι φανερό ότι δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες. Μόνον οι οφειλές προς τις Ν.Α. Αχαΐας και Θεσσαλονίκης φτάνουν τα 12 εκ. Ευρώ.

Η Ν.Α. Αχαΐας ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης (ακόμη και αν προκύψει ανάδοχος του έργου) εάν δεν καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα. Μετά απ’ αυτά δημιουργείται σοβαρότατο ζήτημα για τη λειτουργία πολλών σχολείων της Α/θμιας και Β/μιας εκπαίδευσης του ν. Αχαΐας των οποίων οι μαθητές μεταφέρονται απ τα χωριά τους στον τόπο φοίτησης.

Επειδή η μεταφορά των μαθητών αποτελεί κοινωνικό αγαθό και βασική συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:


1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα στους μεταφορείς των μαθητών για το σχολικό έτος 2007-08

2. Τι προτίθεστε να πράξετε για την εξόφληση των δικαιούχων και την κάλυψη των αναγκών για το 2008-09, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης