Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ:«Η κυβέρνηση είναι γυμνή απέναντι στην προστασία των δασών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΗΜΕΡΑ"

"Η ευαισθητοποίηση της κεντρικής εξουσίας σε θέματα περιβάλλοντος είναι μόνο λεκτική. Οι πράξεις της σημερινής κυβέρνησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα λόγια της".

Η ευαισθητοποίηση της κεντρικής εξουσίας σε θέματα περιβάλλοντος είναι μόνο λεκτική. Οι πράξεις της σημερινής κυβέρνησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα λόγια της. Την επισήμανση αυτή κάνει ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης, μιλώντας στην «Η». Ο Αχαιός βουλευτής δεν παραλείπει να σχολιάσει και την πρόταση του συναδέλφου του Μιχάλη Μπεκίρη για τη δημιουργία γκολφ στο δάσος της Στροφυλιάς, λέγοντας ότι η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή είναι εκτός πραγματικότητας, ενώ, αναφερόμενος στην προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, τονίζει ότι: «Οι φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών στα μέτωπα της φωτιάς δεν μπορούν να κρύψουν την κυβερνητική γύμνια στον τομέα αυτό».

- Κύριε Τσούκαλη, ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση περί Στροφυλιάς. Πώς σχολιάζετε κατ'; αρχάς την ερώτηση του Μιχάλη Μπεκίρη, για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στην περιοχή;

«Η πρόταση του συναδέλφου μου κ. Μπεκίρη, όπως διατυπώθηκε στην πρόσφατη ερώτησή του, είναι εκτός πραγματικότητας. Σε μια εποχή έντονης λειψυδρίας και σε μια προστατευόμενη περιοχή, δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοια φαραωνικά έργα. Είναι γνωστό ότι οι ανάγκες για τη διατήρηση ενός γηπέδου γκολφ σε νερό είναι τεράστιες και οποιαδήποτε άντληση νερού απ'; τους υγροτόπους της Στροφυλιάς θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοσύστημα. Εκτός αυτού, η δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ και οι συνεπακόλουθες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις δεν συνάδουν μ'; έναν υγρότοπο που προστατεύεται από τη Συνθήκη RAMSAR. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν προβλέπεται ούτε από το χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό. Τα όποια επιχειρηματικά συμφέροντα κάνουν παρόμοια όνειρα για τη Στροφυλιά, ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα».

- Πώς μπορεί ν'; αντιδράσει σε αυτό ο Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου -; Στροφυλιάς και πόσο εύκολο είναι ν'; αποτρέψει τις εξελίξεις, εάν βρεθεί προ τετελεσμένων;

«Ο Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου - Στροφυλιάς είναι ο κατ'; εξοχήν υπεύθυνος Φορέας για να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα και, εξ όσων γνωρίζω, θα το κάνει, για ν'; αποτρέψει τέτοιους σχεδιασμούς. Αυτό όμως που πρωτίστως πρέπει ο Φορέας να διεκδικήσει είναι η υπογραφή της ΚΥΑ για την περιοχή, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Αυτήν την εκκρεμότητα εκμεταλλεύονται διάφοροι καλοθελητές και σχεδιάζουν γήπεδα γκολφ σε μια αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Η υπογραφή της ΚΥΑ, σύμφωνα με δέσμευση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη, σε επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή, έπρεπε να είχε γίνει εντός του Ιουνίου. Η παράταση της εκκρεμότητας, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πρόταση, μας βάζει σε υποψίες. Καλά θα κάνουν να πάψουν να βλέπουν τη Στροφυλιά σαν χώρο ανάπτυξης αντιπεριβαλλοντικών δραστηριοτήτων».

- Υπήρξατε νομαρχιακός σύμβουλος και σήμερα βουλευτής. Κατά πόσον η κεντρική εξουσία είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος;

«Η ευαισθητοποίηση της κεντρικής εξουσίας σε θέματα περιβάλλοντος είναι μόνο λεκτική. Οι πράξεις της σημερινής κυβέρνησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα λόγια της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατα κατατεθέν Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο αγνοεί παντελώς την περιβαλλοντική διάσταση των θεμάτων και βλέπει μόνο την οικονομική ανάπτυξη. Από την άλλη, είναι λυπηρό να βλέπουμε τη χώρα μας να σύρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για περιβαλλοντικά θέματα ή για ν'; αναγκαστεί να εφαρμόσει σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ λειτουργεί σήμερα μόνο ως ΔΕ (Δημοσίων Έργων) και η ίδρυση ενός αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος είναι απολύτως αναγκαία».

- Να περάσουμε, όμως, στις πυρκαγιές. Ξεκίνησαν νωρίς και μάλιστα σε περιοχές κοντά στην Αιγιάλεια. Είστε ευχαριστημένος κατ'; αρχάς από την αντίδραση της κρατικής μηχανής;

«Οι φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών στα μέτωπα της φωτιάς δεν μπορούν να κρύψουν την κυβερνητική γύμνια στον τομέα προστασίας των δασών. Οι καθ'; ύλην αρμόδιες δασικές υπηρεσίες βρίσκονται υπό διάλυση, με τεράστιες ελλείψεις πόρων και προσωπικού. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες. Αυτό όμως που κυρίως λείπει, είναι η πρόληψη και ο συντονισμός. Δυστυχώς, οι ομόφωνες προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής, για Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας, παραμένουν βαθιά χωμένες στα συρτάρια των υπουργείων».

Άρθρο από την εφημερίδα "Η Ημέρα": http://www.imeranews.gr/detail.php?id=54059