Τρίτη 29 Ιουλίου 2008


Άμεση απαγκίστρωση της ΕΤΑ από τον βιότοπο του Καϊάφα.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Τουριστικής Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Νίκος Τσούκαλης ζητώντας την άμεση απαγκίστρωση της ΕΤΑ από το βιότοπο Καϊάφα του Ν. Ηλείας και την υπαγωγή του σε ειδικό καθεστώς προστασίας.
Η ερώτηση των τριών βουλευτών γίνεται μετά την καταστροφική επέλαση ερπυστριοφόρων στο καμένο τμήμα του δάσους.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής
:

Όπως έγινε γνωστό από τις καταγγελίες της WWF πριν λίγες ημέρες μπήκαν ερπυστριοφόρα στο καμένο δάσος του Καϊάφα στην Ηλεία για να μεταφέρουν τους καμένους κορμούς των καμένων δέντρων, η μελέτη όμως δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο και επίσης δεν υπήρχε επίβλεψη για τη τήρηση της μελέτης.
Το αποτέλεσμα ήταν η Ε.Τ.Α. να αναγκαστεί να δηλώσει ότι έγινε λάθος και σταμάτησε τα ερπυστριοφόρα. Οι δικαιολογίες της Ε.Τ.Α. ότι η είσοδος των ερπυστριοφόρων έγινε για να απομακρυνθούν οι επικίνδυνοι καμένοι κορμοί είναι ανεδαφικοί, διότι μπορούσαν και έπρεπε να απομακρυνθούν χωρίς να εισέλθουν ερπυστριοφόρα, τα οποία προξένησαν τεράστια ζημιά στη φυσική αναγέννηση του δάσους και κατέστρεψαν τις αμμοθίνες, άρα ζημιά μη αναστρέψιμη. Συνεπώς οι ευθύνες είναι τεράστιες.
Τα γεγονότα αυτά καθιστούν επιτακτικά αναγκαίο το αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων της περιοχής να απαγκιστρωθεί από την Ε.Τ.Α. ο βιότοπος του Καϊάφα.
Κατά τη γνώμη μας δεν έχει καμία λογική να ανήκει ο βιότοπος του Καϊάφα στην Ε.Τ.Α., διότι ο βιότοπος του Καϊάφα είναι ένας πολύ σύνθετος και σημαντικός βιότοπος, τεράστιας οικολογικής σημασίας και πολύ μεγάλης ομορφιάς, ο οποίος περιλαμβάνει θάλασσα, αμμοθίνες, ιαματικά λουτρά, πευκοδάσος, δάσος, κουκουναριές και λιμνοθάλασσα Γι’ αυτό επιβάλλεται να υπαχθεί άμεσα σε καθεστώς ειδικής προστασίας με προεδρικό διάταγμα (ΠΔ).

Δεν χρειάζεται συνεπώς καμία τουριστική αξιοποίηση. Η μόνη μέριμνα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών για λαϊκή χρήση και η αποκατάσταση των υπαρχόντων ξενοδοχείων για να μένουν οι λουόμενοι στα ιαματικά λουτρά.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Γιατί υπήρξε σπουδή για τεχνητή αναδάσωση και δεν αφήσατε να λειτουργήσει η φυσική αναδάσωση;
- Με ποια άδεια και ποια λογική μπήκαν τα ερπυστριοφόρα; Γιατί δεν απομακρύνθηκαν οι κορμοί με άλλο τρόπο;
- Η μελέτη αναδάσωσης έχει λάβει υπόψη της την πρόθεση για διέλευση του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου – Τσακώνας;
- Θα παύσει η Ε.Τ.Α. να διαχειρίζεται το οικοσύστημα του Καϊάφα;
- Θα υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής προστασίας λόγω της τεράστιας οικολογικής αξίας του με προεδρικό διάταγμα;