Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυνατότητα άμεσης καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ»


Επιστολή προς το Εργατικό Κέντρο και τους εργαζόμενους της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ» απέστειλε σήμερα ο Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:
Σχετικά με το πρόβλημα της μη καταβολής από την εργοληπτική επιχείρηση «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των εργοταξίων της στη Πάτρα, σας ενημερώνω ότι υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη, με βάση την οποία μπορεί να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει. Συγκεκριμένα,
Η κατασκευή των Δημοσίων έργων διέπεται από το νόμο 1418/1984. Το βασικό, εκτελεστικό του νόμου αυτού προεδρικό διάταγμα είναι το Π.Δ. 609/1985. Το άρθρο 34 παράγραφος 7 του Π.Δ. 609/1985 αναφέρει :
«Αν ο ανάδοχος καθυστερεί τις πληρωμές των αποδοχών του προσωπικού που χρησιμοποιεί στο έργο, η Διευθύνουσα υπηρεσία μετά από γραπτή όχληση των ενδιαφερομένων καλεί τον ανάδοχο να εξοφλήσει τους δικαιούχους μέσα σε 15 μέρες. Αν ο ανάδοχος δεν εξοφλήσει τους δικαιούχους, τότε η Διευθύνουσα υπηρεσία συντάσσει καταστάσεις πληρωμής των οφειλομένων και πληρώνει απευθείας τους δικαιούχους από τις πιστώσεις του έργου, για λογαριασμό του αναδόχου και έναντι του λαβείν του. Σε εφαρμογή της παραγράφου αυτής μπορεί να πληρωθούν οι αποδοχές μέχρι τριών το πολύ μηνών πριν από την όχληση των ενδιαφερομένων».
Επομένως, με βάση αυτή τη διάταξη του νόμου, μπορεί άμεσα να παρακαμφθεί και να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ» και οι εργαζόμενοι να πληρωθούν σε 15 ημέρες. Προς τούτο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα αίτηση στη Διευθύνουσα υπηρεσία (ΕΥΔΕ-ΠΑΘΕ) και να ζητήσουν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους από την ίδια την υπηρεσία.
Επισημαίνω ότι η Διευθύνουσα υπηρεσία φέρει ευθύνη για τη ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο καιρό οι εργαζόμενοι, αφού όφειλε να τους ενημερώσει για τη δυνατότητα πληρωμής που τους παρέχει ο νόμος των δημοσίων έργων.