Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Δουλοκτητικό καθεστώς στο εργοτάξιο της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά για την εταιρεία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» που κρατά σε ομηρία τους εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για δυόμιση μήνες κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Δουλοκτητικό καθεστώς επικρατεί στα εργοτάξια του εθνικού εργολάβου της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, που κατασκευάζει τα έργα του χειμάρρου Διακονιάρη, του φράγματος Πείρου-Παραπείρου και τον παραγλαύκειων οδών στην Αχαΐα.
Η εργολήπτρια εταιρεία υπεξαιρεί ουσιαστικά τα ποσά των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων, των μηνών Μαΐου και Ιουνίου, προκειμένου να κερδοσκοπεί αλλά και να εκβιάζει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών της σχεδίων.
Η ίδια εταιρεία έχει καθιερώσει αυθαίρετα την πληρωμή των δεδουλευμένων κάθε μήνα στις 15 αντί την 1η του επόμενου για λόγους αυτονόητους.
Επειδή απ΄ όσο γνωρίζουμε η χρηματοδοτική ροή εκ μέρους του δημοσίου είναι ομαλή.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
α) Εάν η χρηματοδοτική ροή προς την εργολήπτρια εταιρεία για τα παραπάνω έργα είναι ομαλή.
β) Εάν ναι, τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την πληρωμή των δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους, την αντιμετώπιση της σαφούς υπεξαίρεσης αλλά και την πληρωμή των δεδουλευμένων την 1η αντί της 15ης του επόμενου μήνα;

Ο ερωτών βουλευτής