Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Παράνομο κτίσιμο της παραλίας Ιτεών του Δήμου Πατρέων
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Τη μετατροπή ενός δημόσιου κοινόχρηστου χώρου 3500 τ.μ σε ιδιωτικό και την παράνομη αλλοίωση του αιγιαλού καταγγέλλει με ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Πρόκειται για επεμβάσεις και κτίσματα που έχουν γίνει στην παραλία της Κρύας Ιτεών για τις οποίες η Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζής καθώς και η Οικονομική Επιθεώρηση Δυτικής Ελλάδας, έχουν ζητήσει την ανάκληση της άδειας που εκδόθηκε από το υπουργείο οικονομικών στηριζόμενη σε ψευδή στοιχεία.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Στη ζώνη παραλίας της Κρύας Ιτεών του Δήμου Πατρέων και σε επαφή με τον αιγιαλό, ιδιωτική εταιρεία ανεγείρει κτίσματα εμβαδού 410 τ.μ. επικαλούμενη απόφαση που εκδόθηκε το έτος 2006 από το Υπουργείο Οικονομικών, στηριζόμενη σε ψευδή στοιχεία.
Μετά από έρευνα που διενεργήθηκε με εντολή της Οικονομικής Επιθεώρησης και την αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινόχρηστου χαρακτήρα της περιοχής, η Κτηματική Υπηρεσία Ν. Αχαΐας, η Οικονομική Επιθεώρηση Δυτικής Ελλάδας και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής Αεροπαγίτης τ.ε. ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών την αποκατάσταση της νομιμότητας με την ανάκληση της απόφασης που παράνομα εκδόθηκε.
Το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει λάβει το σχετικό πόρισμά της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Αχαΐας από τις 10-4-08 και δεν προχωρά στην ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης, που εκδόθηκε με ψευδή στοιχεία.
Αφήνει μια ιδιωτική εταιρεία να συνεχίζει να μετατρέπει ένα δημόσιο κοινόχρηστο χώρο 3.500 τ.μ. σε ιδιωτικό, αλλοιώνοντας παράνομα το πυθμένα της θάλασσας, τον αιγιαλό τη ζώνη παραλίας και τον παλιό αιγιαλό, κατά παράβαση του Ν.2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας και των διατάξεων περί προστασίας των δημοσίων κτημάτων.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί το υπουργείο δεν προχωρά στην ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε με ψευδή στοιχεία και επιτρέπει την μετατροπή ενός δημόσιου κοινόχρηστου χώρου σε ιδιωτικό; Προτίθεται να το κάνει άμεσα;

2. Πως σκοπεύει να ενεργήσει προκειμένου να αποδοθεί σε κοινή χρήση το τμήμα της παραλίας που είχε αναπλαστεί και παραδοθεί για δημόσια χρήση το 2001 με δημόσια δαπάνη;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης