Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Να δοθεί και στους κατοίκους του Σανταμερίου το επίδομα για τους σεισμόπληκτους


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την κατάφορη αδικία που υφίστανται οι κάτοικοι του Σανταμερίου, οι οποίοι με απόφαση της πολιτείας ξεσπιτώθηκαν λόγω του κινδύνου των κατολισθήσεων του όρους Σκόλις, χωρίς να μπορούν να πάρουν το εφάπαξ επίδομα των 3000 Ευρώ, επισημαίνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Ο κ. Τσούκαλης ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας να εντάξουν στη σχετική ΚΥΑ όλους τους κατοίκους του Σανταμερίου. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κατάφορη αδικία υφίστανται οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Σανταμερίου του Δήμου Ωλενίας ν. Αχαΐας λόγω κενού στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης προστασίας σεισμοπλήκτων.
Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με την υπ ΄αριθμ. 2814/9.6.2008 καθώς και την 2867/11.6.2008 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, το Δ.Δ. Σανταμερίου, παραμένει εκκενωμένο λόγω των κατολισθήσεων από το όρος Σκόλις. Οι 500 περίπου κάτοικοι από τις 8 Ιουνίου έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και διαβιώνουν είτε σε σκηνές είτε σε μισθωμένα ακίνητα.
Παρά όμως την ταλαιπωρία τους αυτή και την αναστάτωση της οικογενειακής και ιδιωτικής τους ζωής, δεν προβλέπεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος των 3000 Ευρώ, επειδή όπως αναφέρεται δεν έχουν χαρακτηριστεί τα σπίτια τους ως μη κατοικήσιμα. Ενώ δηλαδή από τις 8 Ιουνίου δεν κατοικούνται με απόφαση της ίδιας της πολιτείας και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξανακατοικηθούν, δεν δικαιούνται το εφάπαξ επίδομα επειδή δεν έχουν υποστεί ζημιές.
Επειδή η φιλοσοφία και ο σκοπός καταβολής του βοηθήματος των 3000 Ευρώ αφορά την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών όσων ξεσπιτώνονται από φυσικές καταστροφές όπως στην περίπτωση του Σανταμερίου.

Επειδή η μη καταβολή προς αυτούς του ως άνω ποσού συνιστά κατάφορη αδικία, είναι δε και αντισυνταγματική.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να εντάξετε στην ΚΥΑ με θέμα «Χορήγηση εφάπαξ οικονομικών ενισχύσεων σε σεισμοπαθείς των νομών Αχαΐας και Ηλείας» όλους τους κατοίκους του Δ.Δ. Σανταμερίου ανεξαρτήτως της κατάστασης της οικίας τους;

O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης