Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008



Δελτίο τύπου

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ - ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΜΕΡΙ

Την προσεχή Πέμπτη, 24/7/2008 συζητείται στη Βουλή η Τροπολογία – Προσθήκη των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την καταβολή προς τους σεισμόπληκτους, της οικονομικής αρωγής των 3.000 ευρώ και του επιδόματος της ΚΕΔΚΕ των 2.000 ευρώ.
Η πιο πάνω ημερομηνία είναι καθοριστική και ίσως μοναδική για την άρση της κατάφωρης αδικίας προς τους κατοίκους του Σαντομερίου.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της Τροπολογίας «Τα άμεσα αυτά μέτρα συνίστανται στην καταβολή, …….. σε κάθε δοκιμαζόμενη οικογένεια οικονομικής αρωγής ύψους 3.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Η άμεση αρωγή καταβάλλεται παράλληλα και σωρευτικά με το επίδομα των 2.000 ευρώ, που χορηγείται από την ΚΕΔΚΕ».
Δυστυχώς, όμως τόσο από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όσο και από τη διατύπωση της συγκεκριμένης Τροπολογίας – Προσθήκης ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ η καταβολή των πιο πάνω βοηθημάτων προς τους κατοίκους του Σαντομερίου, παρόλο που έχουν ξεσπιτωθεί από τις 8/6.
Προς την κατεύθυνση άρσης της κατάφωρης αδικίας, ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος Γ. Δραγασάκης, κατά τη συζήτηση της Τροπολογίας στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, πρότεινε ειδική συμπλήρωσή της ούτως ώστε να περιλαμβάνονται στους δικαιούχους των παροχών και τα νοικοκυριά, η οικία των οποίων κατέστη μη κατοικήσιμη λόγω αναγκαστικής εκκένωσης των οικισμών είτε λόγω κατολισθήσεων είτε λόγω κατάπτωσης βράχων. Διατύπωση που καλύπτει την ειδική περίπτωση των κατοίκων του Σαντομερίου.
Οι αρμόδιοι υπουργοί δεν απάντησαν μέχρι σήμερα, επί της προαναφερόμενης τροπολογίας και έτσι τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του θέματος είναι η συζήτηση της τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Πέμπτη.
Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούν άμεσα και αποφασιστικά όλοι οι τοπικοί φορείς (ΤΕΔΚΝΑ, Δήμος Ωλενίας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Βουλευτές, Περιφερειάρχης κ.λ.π.). Να ενημερωθούν οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Σαντομερίου.